Je personeelsplanning verbeteren? Een slimmere personeelsinzet? We helpen je op weg 🔍

Zelfroosteren - flexibele werkroosters

Je werknemers laten werken wanneer zij dat willen? Binnen de bezettingseisen en afspraken in de organisatie, zonder veel gedoe? Laat ze zelfroosteren! Zelfroosteren is een innovatieve wijze van personeelsplanning. Met tal van voordelen. Meer rust in de planning, flexibele werkroosters, betere werk-privé balans en tevreden medewerkers.

déhora netwerk personeelsplanning
ocmw mortsel zelfroosteren
werktijden mok keep calm déhora
zelfroosteren medezeggenschap werktijden gezondheid uurroosters

Wat is zelfroosteren?

Zelfroosteren is een innovatieve methode van personeelsplanning dat zijn oorsprong vond in Zweden. Deze methode laat medewerkers toe om invloed te hebben op eigen werktijden. Binnen de eisen en afspraken van de organisatie.

Bij deze manier van planning bepaalt de werkgever het ‘wat’ en bepalen de medewerkers het ‘hoe’. De manager of leidinggevende geeft per periode exact aan hoeveel medewerkers er nodig zijn. De medewerkers hebben vervolgens de mogelijkheid om zelf werktijden in te vullen. In eerste instantie zonder tussenkomst van de leidinggevende of planner.

Lees meer: Wat is zelfroosteren?
zelfroosteren en software bij Déhora

Hoe werkt het zelfroosteren?

Zelfroosteren start steeds met het werk en het werkaanbod: hoeveel mensen heb je nodig voor het werk? En over welke kennis en vaardigheden moeten ze beschikken?

Als leidinggevende bepaal je de minimale en de maximale bezettingsgraad. Per dag, per week, per maand. In aantal koppen en vaardigheden. Dan pas hebben je medewerkers, in 3 belangrijkste stappen, de kans om eigen uurroosters in te vullen. De planner zal pas ingrijpen en bijsturen wanneer de laatste gaatjes van de planning moeten worden ingevuld.

Lees meer: Hoe werkt het zelfroosteren?
werknemer ziekenhuis industrie werktijd uurrooster ploegenrooster

Voor wie is het zelfroosteren?

Zelfroosteren is zeker niet voor elke organisatie een oplossing.  De ene situatie is meer geschikt dan de andere, en de ene medewerker heeft er meer behoefte aan dan de andere.  Aan de andere kant kan zelfroosteren toch vaker dan je denkt . Het gaat in de eerste plaats om een andere, frisse kijk op werk en mensen. Even stilstaan bij zelfroosteren, of zeggenschap in werkroosters, is altijd goed.

Lees meer: voor welke organisaties is zelfroosteren?
wat zijn de voordelen van zelfroosteren

De voordelen van zelfroosteren?

Er zijn sterke argumenten om stil te staan bij het zelfroosteren. Zowel de medewerkers, de organisatie en de klanten hebben baat bij deze manier van personeelsplanning. Werknemers die invloed hebben op uurroosters voelen zich beter en zijn gemotiveerder. Voor de manager of teamleider wordt het gemakkelijker om de ‘match’ tussen vraag en aanbod voor elkaar te krijgen. En het biedt ook heel wat rust in uurroosters.

Lees meer: Wat zijn de voordelen van zelfroosteren?
dehora tevredenheid werkgever werktijd uurroosters

Kennismaken met zelfroosteren?

Doorheen de jaren heeft Déhora al heel wat organisaties begeleid bij de invoering van het zelfroosteren. In verschillende sectoren. We bieden vrijblijvend verschillende mogelijkheden om kennis te maken met zelfroosteren. Van een vrijblijvende infosessie, een training, de start van een pilootproject, begeleiding bij cultuurverandering, of softwarematige ondersteuning. In elke situatie bekijken we wat voor u de beste oplossing is.

Lees meer: Zelfroosteren met Déhora?