Je personeelsplanning verbeteren? Inzicht in je roosters? Ga aan de slag met de Planscan 🔍

Wat is zelfroosteren?

Zelfroosteren, in een notendop, betekent dat medewerkers verantwoordelijk worden voor eigen uurroosters. Tijdens het maken van uurroosters, maar ook tijdens het beheer en de realisatie ervan. Zelfroosteren past mooi binnen het concept van zelfsturing en flexibilisering

De klassieke 9-tot-5 werkdag komt steeds vaker onder druk te staan. Ook het traditionele kostwinnersmodel verliest terrein. Organisaties worden steeds complexer, dynamischer, onvoorspelbaarder. Ze wijken heel snel uit naar dure, ad hoc oplossingen zoals uitzendkrachten of overuren. Tegelijkertijd zien we dat veel Belgen worstelen met het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Bovendien is er sprake van individuele ritmes en voorkeuren. De één is een ochtendmens, de ander een avondmens. Daarnaast weten we dat veel jongeren autonomie en flexibiliteit verwachten. Of dat oudere medewerkers vaak te kampen hebben met gezondheidsproblemen.

Het zelfroosteren komt tegemoet aan die vraag naar medezeggenschap, flexibilisering en maatwerk. Hoe dat kan? Bij zelfroosteren is het aantal medewerkers exact afgestemd op het werkaanbod en de vraag van de klant. Doordat bezettingseisen per dag, week of roosterperiode worden vastgesteld. Het creëert een enorme betrokkenheid bij medewerkers, wat zich verder uit in een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.  Organisaties die medewerkers verantwoordelijkheid geven over eigen uurroosters, hebben trouwens streepje voor op de arbeidsmarkt

Oorsprong in Zweden

Zelfroosteren vindt zijn oorsprong in een Zweeds ziekenhuis. Bij wijze van experiment schreef Andris Kreicbergs, hoogleraar orthopedische chirurgie, op een whiteboard hoeveel mensen hij op welk moment nodig had. Het team kon hier zelf op intekenen. Na afloop van de proef wilde 90% van de medewerkers niet terug naar de oude situatie. De productiviteit steeg bovendien met 10%. Ook de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers ging de hoogte in. Met steun van vakbonden ontwikkelde hij de basis van het zelfroosteren.

Zelfroosteren in België

Het concept van zelfroosteren (of ‘flexibel roosteren’) werd al jaren terug in België en Nederland door Déhora geïntroduceerd. In lijn met maatschappelijke veranderingen zien we een toenemende vraag naar het zelfroosteren of andere methodes om werknemers meer zeggenschap te bieden. Intussen wordt het in heel wat verschillende sectoren en organisaties toegepast. Binnen ziekenhuizen, woonzorgcentra, productiebedrijven, steden en gemeenten, bibliotheken, dienstverlenende organisaties… vraag zeker naar onze referenties!

Lees meer: Hoe werkt zelfroosteren?