Vragen over de impact van corona op je personeelsplanning? We staan voor je klaar!

Veranderen van ploegenrooster of ploegendienst

Er zijn uiteenlopende redenen om ploegenwerk anders te organiseren: gezondheid, efficiëntie, vergrijzing, flexibiliteit, reorganisatie of investeringen. Maar er zijn ontzettend veel mogelijkheden en randvoorwaarden. Déhora ondersteunt je bij vormgeving en verandering van ploegenroosters.

onafhankelijk advies software personeelsplanning team dehora

Maatwerk in ploegenroosters

Hoeveel ploegen zijn het beste in mijn situatie? Hoe maak ik mijn rooster gezonder? Wat doe ik met medezeggenschap en flexibiliteit?  Bij deze en andere vragen helpen wij je graag.

De uitdaging bestaat eruit om tot ploegendiensten te komen die het beste aansluiten bij je eigen situatie – bedrijfsmatig én sociaal.  Makkelijker gezegd dan gedaan, want je moet rekening houden met tal van elementen: bedrijfstijd, wensen van de klant, bezetting, regelgeving, contracten, infrastructuur en faciliteiten, openbaar vervoer, zwaarte van het rooster, personeelskost,.. En elke keuze heeft een impact op gezondheid en productiviteit.

 

dehora onregelmatige tijden personeelsplanning uurroosters

Ploegenroosters en gezondheid

Ploegenarbeid gaat natuurlijk niet alleen over werk. Het gaat ook over gezondheid en over duurzame inzetbaarheid.

In ploegen of shiften werken is sociaal, fysiek en geestelijk belastend voor je medewerkers. De invloed van werkroosters wordt vaak onderschat bij ploegendiensten. Een evenwichtige personeelsplanning kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat medewerkers meer kansen krijgen om te herstellen na een zware reeks diensten. Ook maatwerk en medezeggenschap zijn belangrijke sleutels tot gezondere en flexibele ploegenroosters.

software planning backoffice

Ploegenroosters en flexibiliteit

Er zijn tal van situaties waarbij organisaties nood hebben aan flexibiliteit in ploegensystemen.

Seizoensschommelingen, inspelen op een uitbreiding of een vermindering van het werk, razendsnel reageren op een ‘on demand’ productievraag, vooruit kijken en anticiperen op seizoenspieken, de toepassing van een plus-minus conto. We bekijken graag samen welke ‘flexinstrumenten’ je kan toepassen. En hoe je je ploegensysteem optimaal kan inrichten met oog op duurame behendigheid.

 

planificateur

Ploegenroosters en individualiteit

Zelfroosteren is een beproefde methode om ook ploegenroosters individueler, efficiënter maar ook plezieriger te maken.

Bij werken in shiften denkt iedereen meteen aan een vaste 2-, 3-, 4- of 5-ploegendienst. En niet aan individuele werktijden. Nochtans is er binnen traditionele ploegendiensten ruimte voor inspraak in werktijden.  Werkgevers bekomen meer flexibiliteit en zelfstandigheid bij werknemers. Bovendien valt het zelfroosteren goed te combineren met andere ‘instrumenten’ zoals een urenbank.