Advies inzake gezondere werkroosters

Personeelsplanning en gezondheid gaan hand in hand. Werktijd en (on)gezonde uurroosters hebben een énorme impact op lichamelijk én geestelijk welzijn. Al zeker wanneer er sprake is van onregelmatige shiften, nachtarbeid of onrustige werkroosters. Wij helpen je met de beoordeling en de realisatie van 'gezondere roosters' voor jouw medewerkers.

analyse gezonde uurroosters

Gezondheid en je werktijd

Lichamelijke, geestelijke en sociale belasting bij ploegenarbeid of bij onregelmatige diensten met nachten.

Elke medewerker ervaart een mate van lichamelijke en geestelijke belasting in zijn of haar job. Maar wanneer er sprake is van onregelmatige diensten, al dan niet met nachten, kunnen we eerder spreken over risico’s. Op korte termijn lijken die risico’s minimaal. Op lange termijn zijn er duidelijk gevolgen zoals vermoeidheid, slaapstoornissen, een gevoel van sociale isolatie, spijsverteringsproblemen, tot zelfs cardiovasculaire aandoeningen. Gezond roosteren, oftewel roosterergonomie, helpt aanzienlijk om die risico’s te verminderen.

personeelsplanning planpoint thuishulp mobiel

Het belang van gezonde roosters

Het dienstrooster of werkrooster kan via allerlei tussenstations de gezondheid van je medewerkers schaden of verbeteren

Wetenschappelijk onderzoek toont een complex verband aan tussen enerzijds het dienstrooster en anderzijds sociaal en lichamelijk welzijn  De concrete vorm en invulling van een rooster, samen met individuele en situationele verschillen, bepaalt de ernst van de risico’s. Maar hoe beoordeel je objectief of je uurroosters gezond zijn? Wanneer is werkbelasting te groot, zijn de diensten te lang of is het uurrooster onvoldoende voorspelbaar?

ploegenarbeid en gezonde personeelsroosters met Déhora

Onze aanpak

Stapsgewijs naar gezondere roosters, met praktijkgericht advies gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen.

  • Analyse van je huidige roosters: een uitgebreid overzicht van de impact van je roosters op de gezondheid van je medewerkers.
  • Interne bevraging: we bevragen je medewerkers naar hun persoonlijke bevindingen over hun huidige werktijden, en eventuele wensen tav nieuwe roosters.  Zo zorgen we voor een draagvlak voor mogelijke verandering.
  • Advies voor gezondere roosters: we doen een verbetervoorstel met werkbare oplossingen. Hierin nemen we alle partijen mee en waarborgen we alle wet- en regelgeving.

Nood aan advies ?

Aarzel niet om ons een bericht te sturen of te bellen.

Heb je deze al gezien?

Ontdek ook onze andere diensten en opleidingen

workshop time management planning personeel
In 6 stappen naar een goed, evenwichtig personeelsrooster

Stappenplan voor een nieuw personeelsrooster De essentie van een goed nieuw rooster is het maken van onderbouwde keuzes. Om een…

gezondheid bij nachtwerk en ploegendiensten
10 vuistregels voor gezondere en evenwichtige ploegenroosters

Een gebalanceerd rooster kan zowel fysiek als mentaal welzijn positief beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen overbelastende, onevenwichtige roosters slaappatronen…

gezonde voeding en werken in ploegen of nachtwerk handige tips - Déhora
Gezonde voeding bij nachtwerk en ploegenwerk: tips en advies

Onze biologische klok volgt normaal gesproken een vast dag-nachtritme. Overdag zijn we alert en actief, terwijl ‘s nachts ons lichaam…

5-ploegenrooster-variaties
Eerste hulp bij nieuwe uurroosters

Laat eens naar je personeelsroosters kijken. Met gericht advies en een kritische blik helpen we je op weg naar de best passende uuroosters voor je organisatie.