Dringende ondersteuning bij personeelsinzet en personeelsplanning in deze coronacrisis?. 🔍

Het zelfroosteren biedt ontzettend veel voordelen voor werkgevers en werknemers. Dat weet je ondertussen wel al. Maar van start gaan met zelfroosteren, dat doe je niet over één nacht ijs. Het raakt aan heel wat essentiële onderdelen van een organisatie en van haar planning. Denk maar aan capaciteitsplanning, arbeidsproductiviteit, bezettingseisen en werktijden. Overweeg je het zelfroosteren? Als leidraad geven we je de 7 succesfactoren voor zelfroosteren. Bij Déhora vinden we dat deze factoren echt de ‘key’ zijn voor het slagen ervan.

De implementatie van zelfroosteren heeft een behoorlijke impact op uw organisatie. Zelfroosteren is ook niet voor elke organisatie een oplossing. Je medewerkers moeten bijvoorbeeld iets te kiezen hebben. Daarnaast moet het passen bij de organisatie van je werk. Anderzijds kan zelfroosteren toch vaker dan je denkt. Kortom, er zijn heel wat overwegingen om te maken voordat je goed van start kan gaan.

We hebben ze voor je samengevat in 7 succesfactoren:

  1. Medewerkers moeten het willen.
  2. Er moet werkelijk iets te kiezen zijn.
  3. Medewerkers doen (ongeveer) hetzelfde werk.
  4. De spelregels zijn helder en objectief te toetsen.
  5. Iedereen wordt gelijk behandeld en krijgt dezelfde kansen.
  6. Het management laat de verantwoordelijkheid voor het rooster los.
  7. Het management blijft verantwoordelijk voor de bezettingseisen.

1. Medewerkers moeten het willen

Zelfroosteren heeft de meeste kans op succes als er iets te verbeteren valt. Als de medewerkers nu al exact die werktijden krijgen die ze willen, dan zullen ze moeite hebben om de voordelen van zelfroosteren te zien. Bij voorkeur hebben je medewerkers behoefte aan een vorm van flexibiliteit. Belangrijk is dat de werkgever duidelijk uitlegt waarom de organisatie flexibiliteit nodig heeft. Begrip en betrokkenheid zijn belangrijker dan je denkt!

2. Er moet werkelijk iets te kiezen zijn

Bij zelfroosteren is het van belang dat medewerkers (voldoende) keuzes voor werktijden kunnen indienen. In principe geldt: hoe ruimer de bedrijfstijden ten opzichte van de contracturen, hoe meer keuzemogelijkheden er zijn. Zelfroosteren werkt het best bij een groep van  7 tot 100 medewerkers en met verschillen in leeftijd en ervaring. Hierdoor is de kans groter dat ze verschillende voorkeuren hebben voor uurroosters.

3. Medewerkers doen (ongeveer) hetzelfde werk

Zelfroosteren werkt het best op afdelingen waar er sprake is van een beperkt aantal kwalificaties. Idealiter zijn je medewerkers grotendeels ‘onderling uitwisselbaar’. Vanzelfsprekend niet als mens, maar wel qua kennis, vaardigheden en capaciteiten.

4. De spelregels zijn helder en objectief te toetsen

Het is cruciaal voor het slagen van zelfroosteren dat werkgever en medewerkers samen de spelregels vaststellen. Dat schept vertrouwen, en vertrouwen is nu net de basis van zelfroosteren. Om de groepsverantwoordelijkheid eerlijk te laten verlopen, dient het duidelijk te zijn wie aan de beurt is om een roosteraanpassing te doen. De werkgever stelt hier een objectieve methode voor vast.

5. Iedereen wordt gelijk behandeld en krijgt dezelfde kansen

Zelfroosteren betekent dat 80 tot 90% van de voorkeuren worden toegekend. Om de laatste gaatjes te vullen, moeten soms toegevingen worden gedaan. Het is belangrijk om dat vooraf goed te communiceren. Verder is het van belang om iedereen gelijk te behandelen. Zo maakt het niet uit of je als eerste of laatste je voorkeur voor werktijden invult. Ook worden er in principe geen uitzonderingen gemaakt voor collega’s die dat toch graag anders zien.

6. Het management laat verantwoordelijkheid rond uurroosters los

Zelfroosteren is meer dan een verandering in je planning of je planproces. Medewerkers krijgen het recht om zelf hun werktijden te bepalen. Daardoor dragen ze gezamenlijk de verantwoordelijkheid om de bezettingseisen en details van de arbeidstijd in te vullen. Durf als management de controle los te laten.

7. Het management blijft verantwoordelijk voor bezettingseisen

Het management bepaalt wel (op basis van het werkaanbod) hoeveel medewerkers er nodig zijn op een bepaald uur of een bepaalde dag. Hoe beter de bezettingseisen zijn opgesteld, hoe groter het voordeel is dat de werkgever zelf heeft bij zelfroosteren.

Aan de slag?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden en moeilijkheden van zelfroosteren? Dat kan bijvoorbeeld door middel van een zelfroosterscan of een pilot-project om vast te stellen of zelfroosteren bij uw organisatie past. Ook verzorgen we opleidingen rond zelfroosteren. Maar ook als u zich nog aan het oriënteren bent rond flexibel werken, maken we graag tijd voor u. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden van zelfroosteren.

Ook interessant

werken in ploegen ploegenstelsel
Was het nu een 3, 4, 5 of 6 ploegenrooster ?

Het kan dus behoorlijk lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Daarom beschrijven we in dit artikel…

zelfroosteren webinar personeelsplanning
Webinar: 10 tips voor zelfroosteren met succes

Starten met zelfroosteren doe je niet in een vingerknip. Het is immers een nieuwe manier om werktijd in te vullen, én…

nieuwe rol van planner bij zelfroosteren
De nieuwe rol van de planner bij zelfroosteren

In heel wat sectoren heeft de planner een eerder traditionele rol. Dit merken we vooral in de industrie. De planner…