Je personeelsplanning verbeteren? Een slimmere personeelsinzet? We helpen je op weg 🔍

De wijze waarop personeel wordt gepland heeft een belangrijke impact op de rol van een planner. Met als gevolg ook bij het zelfroosteren. Zo wordt de traditionele planner een coördinator. Dit is iemand die werkroosters en planningen aanstuurt in plaats van ze zelf te maken.

In heel wat sectoren heeft de planner een eerder traditionele rol. Dit merken we vooral in de industrie. De planner zorgt in de eerste plaats voor de dagdagelijkse gang van zaken, en is heel wat uren zoet met het opmaken van de uurroosters en met het aanbrengen van veranderingen. Daarbij regelt de planner het verlof en zoekt hij naar oplossingen bij onderbrekingen zoals ziekte en verschuivingen.

In organisaties met een sterke ploegencultuur is de lijn tussen personeel en de planner erg kort. We zien regelmatig dat de planner zelf in de ploeg werkt. En dat hij of zij vervolgens de uurroosters van het personeel “erbij doet”. Vaak werken de ploegen al jarenlang samen en is er een sterke band tussen de medewerkers en de planner.

Maar wanneer er een vorm van zeggenschap of inspraak wordt ingevoerd, zoals zelfroosteren, veranderen er een aantal zaken voor de planner.

Nieuwe rol van de planner?

Uiteraard richt de planner zich op specifieke taken om het zelfroosteren succesvol te houden. Zoals de begeleiding van medewerkers om de uurroosters of ploegenroosters te laten kloppen. Als ‘moderne’ planner zal hij medewerkers zoveel mogelijk moeten stimuleren. Bijvoorbeeld om zelf te schuiven met diensten, zodat de planner dit niet meer moet doen. De essentie van het zelfroosteren is immers dat medewerkers zelf de verantwoordelijkheid (kunnen) nemen. Wat uiteindelijk leidt tot een hogere mate van betrokkenheid. De planner zal de laatste eindjes aan elkaar knopen. Consequentie is daarbij van groot belang.

In de eerste plaats maakt de planner bij het zelfroosteren de stap van operationele planner naar tactisch plannerIn de praktijk zie je dat de planner, hetzij op de achtergrond, de planning in hoofdlijnen zal aansturen en coördineren. Het tijdrovende werk om de roosters up-to-date te houden hoeft de planner niet meer te doen.

Tot slot kan de planner zich voortaan bezighouden met overkoepelende vraagstukken rond personeelsbezetting en capaciteit. De planner kijkt hoe hij de bezettingseisen verder kan optimaliseren. Maar ook hoe hij tot een goede samenstelling kan komen van enerzijds verschillende contracten, tot een goede contractenmix van voltijds en deeltijds. Natuurlijk vergt dit een andere kijk op de kwalificaties en de vaardigheden van een dispatcher of planner van transport of van personeel.

Ook interessant

Time-Care-software-zelfroosteren-771x500
In 6 stappen naar een goed personeelsrooster!

Elke dispatcher of workforce planner weet dat een werkrooster maken niet altijd een pretje is. De beschikbaarheid van medewerkers, wisselende…

succesfactoren voor zelfroosteren
7 succesfactoren voor zelfroosteren

De implementatie van zelfroosteren heeft een behoorlijke impact op uw organisatie. Zelfroosteren is ook niet voor elke organisatie een oplossing. Je…

wensenroosters personeelsplanning
7 nuttige tips bij wensenroosters!

Wanneer we praten over wensenroosters hebben we het over een variant van de zogenaamde individuele uurroosters. Andere varianten, waarbij medewerkers…