Een goed uurrooster is de basis voor uw bedrijfsvoering en uw operationele planning. Maar hoe kan je objectief beoordelen of uurroosters gezond zijn? Er zijn heel wat verschillende factoren om mee rekening te houden. Is de werkbelasting niet te groot, zijn de diensten niet te lang of is het uurrooster wel voorspelbaar genoeg? Voor de opmaak van een gezonde personeelsplaning hanteren we aantal stappen
Elke werknemer ervaart een vorm van fysieke en sociale belasting bij zijn of haar werktijden. De effecten van de fysieke belasting zijn, in tegenstelling tot de sociale effecten, meestal pas op de langere termijn zichtbaar. Evenwichtige werktijden leiden tot minder bezettingsproblemen. Uw medewerkers zijn geestelijk en fysiek in betere ‘vorm’. Maar welke factoren bepalen of een werkrooster wel of niet gezond is voor de medewerker? Met onze jarenlange kennis en ervaring hebben wij een roostermethodiek in 6 stappen ontwikkeld.
Met behulp van onze opleidingen en publicaties stimuleren we kennis rond gezondheid, en 'ergonomie' in werktijden.
Werken je medewekers vaak op onregelmatige tijdstippen? En vaak tijdens de nacht? Dan heb je graag dat ze gezond en vitaal blijven natuurlijk!