Een toekomstbestendige sector begint bij duurzame inzetbaarheid. Dat besefte ook essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemie en life sciences. In samenwerking met Déhora werd een grootschalig traject opgezet om bedrijven te ondersteunen in de overgang naar gezonder en werkbaarder werk – met specifieke aandacht voor ploegensystemen, levensfasebewust personeelsbeleid en flexibelere werkvormen. Het resultaat? Inspirerende praktijkvoorbeelden, sectorbrede publicaties én een internationale blik op zelfroosteren.
Bewust aan de slag met langer werken
Eind 2011 kwam de federale overheid met nieuwe wetgeving om vervroegde uitstroom af te remmen. Essenscia wilde bedrijven in de chemiesector hierbij actief ondersteunen en lanceerde het project “Langer werken. Het kan.”, gericht op werknemers in ploegensystemen – goed voor een groot aandeel van de jobs in deze sector.
Déhora bracht zijn expertise in duurzame inzetbaarheid, workforce management en flexibele personeelsplanning in. Samen met essenscia werd een grootschalig onderzoek uitgevoerd bij 100 ondernemingen, gevolgd door 12 workshops verspreid over het land. HR-managers gingen met elkaar én met Déhora in gesprek over kansen, knelpunten en oplossingen.
De inzichten uit deze sessies vormden de basis voor het boekje “Langer werken, het kan!”, waarin vier strategische sporen worden uitgewerkt rond duurzame inzetbaarheid. Inclusief concrete good practices, inspirerende cases en een praktische toolbox voor organisaties die zelf aan de slag willen. Deze publicatie werd verspreid onder alle leden van essenscia.
Leren van Zweden: zelfroosteren in productieomgevingen
In 2015 organiseerden Déhora en essenscia een inspiratiereis naar AstraZeneca in Stockholm, een pionier in zelfroosteren binnen een grootschalige productieomgeving. Wat voor velen nog als een utopie klonk – zelf werktijden kiezen binnen een ploegensysteem – bleek daar al jaren succesvol toegepast te worden.
De Zweedse vestiging (1000 FTE, 24/7 bezetting) werkt sinds 2003 met zelfroosteren. Aanvankelijk stond slechts de helft van het personeel positief tegenover het systeem. Maar na één jaar steeg dat aandeel tot 75%, dankzij betere werk-privébalans, hogere autonomie en voelbaar meer betrokkenheid.
Intussen worden 16 teams aangestuurd via zelfroostering, goed voor 600 medewerkers. De voordelen zijn tastbaar: hogere productiviteit, nauwkeuriger afstemming op de werklast, minder overuren, minder absenteïsme en een betere werkbeleving. Een bevestiging van wat Déhora ook in België waarmaakt: met de juiste ondersteuning is zelfroosteren perfect mogelijk, zelfs in complexe werkomgevingen.
Duurzame inzetbaarheid als strategische hefboom
Dankzij deze samenwerking heeft essenscia een stevige stap gezet richting levensfasebewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid. Door flexibel om te gaan met werktijden, in te zetten op gezondheid en met aandacht voor ontwikkeling doorheen de hele loopbaan, maken organisaties zich klaar voor de toekomst.
Déhora stond mee aan de tekentafel voor onderzoek, publicaties, workshops én beleidsvoorbereiding. En bewijst zo dat strategische personeelsplanning, werkbare oplossingen en toekomstgericht workforce management perfect hand in hand gaan.
Resultaten in beeld:
- Publicatie “Langer werken, het kan!” met 4-sporenbeleid en toolbox
- Inspirerende workshops voor HR-managers in de chemie en life sciences
- Sectorbreed bewustzijn rond ploegarbeid, gezondheid en inzetbaarheid
- Referentiebezoek aan AstraZeneca als praktijkvoorbeeld voor zelfroosteren
- Structurele samenwerking rond duurzame inzetbaarheid
Benieuwd hoe jouw organisatie strategisch kan inzetten op duurzame inzetbaarheid? Laat je inspireren door dit traject met essenscia en ontdek wat Déhora voor jouw sector kan betekenen.