Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen

500.000 Belgen zijn bijna elke nacht aan het werk. Dat is 1 op de tien van de werkende bevolking. Dat is nochtans niet vanzelfsprekend. Nachtwerk vergt immers heel wat van je lichaam en niet te vergeten, ook van je sociale leven. Bij Déhora vinden we dat dit extra aandacht verdient. In aanloop naar de Nacht van de Arbeid, van 30 april op 1 mei, zetten we nachtwerk en nachtwerkers eens in het zonnetje.

Helden van de Nacht

Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers, postbedelers en drukkers zijn geregeld ’s nachts aan het werk. Bepaalde activiteiten kunnen namelijk niet zomaar worden gepauzeerd of uitgesteld. Andere taken, zoals onderhouden en infrastructuurwerken, kunnen ook enkel in de nacht worden uitgevoerd.

Maar ‘s nachts werken betekent werken wanneer anderen slapen. Daarnaast moet je rusten wanneer vrienden en familie actief zijn. Dat vergt heel wat van je sociale leven. Ook lichamelijk heb je als nachtwerker te maken met een aantal ongemakken. Nachtwerk is echt een topsport!

Daarom zetten we de komende maand een aantal ‘helden van de nacht’ in de kijker. Zij vertellen je meer over hun eigen werk en ervaringen, en geven een aantal nuttige tips mee.

Workshops rond gezondheid en nachtwerk

De ene persoon kan beter tegen nachtwerk dan de andere. Maar hoe je het ook draait of keert, nachtarbeid en ploegenwerk kan erg zwaar zijn. En al zeker voor je lichaam. Gelukkig kan je als medewerker al zelf een aantal kleine acties ondernemen om fit en monter te blijven.

Daarom organiseert Déhora het hele jaar door workshops over gezond blijven bij ploegen- of nachtwerk. Deze workshops bevatten boordevol nuttige tips rond gezondheid en het sociale leven. Bovendien organiseren we ze zelfs op locatie. Bij aanvang, of desgewenst na afloop van een vroege of late shift.

Meer informatie over de workshops

Nachtwerkgever(s) van het jaar

Ook dit jaar gaan we weer op zoek naar nachtwerkgever(s) van het jaar. In het kader van de Nacht van de Arbeid plaatsen we organisaties in de kijker die op een bijzondere manier aandacht besteden aan nachtwerk en het welzijn van personeel.

Werk je in een organisatie die goede maatregelen neemt om bijvoorbeeld de veiligheid en het comfort tijdens de nacht te verhogen? Denk maar aan een aangepaste (flexibele) planning, extra gezonde en gevarieerde voeding, aangepaste parkeerplaatsen of speciale verlichting op de werkvloer. Laat het ons weten! Je bedrijf of organisatie nomineren kan via deze website. Elke organisatie ontvangt een leuke attentie.

Meer informatie over Nacht van de Arbeid

Ook interessant

Nachtwerk en ploegendiensten in combinatie met je sociale leven - Déhora
Nachtwerk en je sociale leven? Een uitdagende combinatie!

Onze dagelijkse routines zijn nauw verbonden aan een klassiek dagritme: overdag werken en ‘s nachts rusten. Hobby’s, tijd doorbrengen met…

slaaptips bij werken in ploegen of nachten - Déhora
Slaaptips voor nachtwerkers: verbeter je rust en herstel

Het menselijk lichaam volgt van nature een dag-nachtcyclus: tijdens de dag zijn we actief en ‘s nachts slapen we. Verschillende…