Déhora is officieel ISO 27001 gecertifieerd dienstverlener meer informatie

Nachtwerk en je sociale leven? Enkele praktische tips

ploegendienst en sociale leven

Werken in ploegendienst met nachten heeft niet enkel een invloed op je fysieke gezondheid. Het is ook een lastige combinatie met je sociale leven. Je werkt bijvoorbeeld wanneer familie en vrienden niet werken. Of je moet slapen en rusten wanneer zij vrije tijd hebben. Nachtdiensten werken betekent andere momenten vinden om samen met je vrienden, partner of kinderen te zijn. Lees hier enkele praktische tips voor een evenwichtiger sociaal leven

Nachtdiensten en sociale leven

Vrijwel al onze activiteiten zijn afgestemd op werken in een dagritme. Gaande van hobby’s en vrijetijdbesteding tot de standaard sociale tijd met vrienden en familie.  Denk maar aan trainingen met je sportclub, samen koken en eten, of met vrienden naar de voetbal (op tv) kijken.

Bij werken in ploegendiensten, al dan niet met nachtdienst, ziet je eigen klok er wat anders uit. Dit houdt een aantal voordelen in, maar betekent ook enkele uitdagingen voor je sociale leven. Afspreken met vrienden is minder vanzelfsprekend. Je huisgenoten moeten houden met het feit dat je overdag aan het slapen bent. Je hebt minder vrije avonden om samen dingen te doen. Werken in het weekend hoort er soms ook bij.

Voor mensen die niet in ploegen werken is het bovendien soms lastig om zich in te beelden hoe het is om ‘s nachts te werken, en om overdag vrij te zijn. Nachtarbeiders stuiten daardoor regelmatig op onbegrip. Bijvoorbeeld door het misverstand dat jij meer zaken kan ondernemen in je vrije tijd omdat die overdag valt. Ze vergeten wel eens dat jij die tijd echt nodig hebt om je batterijen op te laden voor een (zware) nachtdienst.

Sociale isolatie is één van de risico’s van ploegenarbeid met nachten. Andere klachten zijn irritatie, apathie, verlaagde eetlust en zelfs burn-out. Deze risico’s kunnen  nog worden versterkt door de vermoeidheidsklachten ten gevolge van de nachtdiensten. Toch moet het helemaal niet zo ver komen.

sociale leven werken in ploegen met nachten

Tips voor een evenwichtiger sociaal leven bij nachtdiensten

1. Communicatie is belangrijk

Werk je regelmatig nachten? Dan helpt het dat je daarover goed communiceert met je directe omgeving. Informeer je gezinsleden en vrienden over je werktijden. Stuur werkelijks een bericht of whatsapp naar je vrienden. Maak een afdruk van je ploegenrooster op de koelkast thuis. Zoek goede manieren om te communiceren wanneer je elkaar overdag niet kan spreken. Hoe beter je vrienden en je familie je sociale situatie kennen, hoe beter ze er rekening mee kunnen houden.

Overleg ook met je gezin over de beste manier waarop je voldoende slaap kan krijgen.  Dat helpt hen om zich bewust te worden van jouw levensstijl en je behoeftes. En dat is een win-win, zo kan je uitgerust gebruik maken van de tijd die wel beschikbaar is.

2. Sociale tijd = quality time

Maak echt een punt van kwaliteitstijd met je gezin en met je vrienden. Probeer zoveel mogelijk samen te eten zonder afleiding door televisie of gsm. Ongeacht of dit ‘s ochtends of ‘s avonds is. Tijdens een gezamenlijke maaltijd kan je met elkaar praten, activiteiten inplannen, problemen uitpraten of het verloop van je dag/nacht bespreken. Neem zelf het initiatief als dat nodig is. Maak duidelijk dat je je sociale contacten niet laat verwateren.

Heb je een partner? Breng iedere week ‘quality time’ door met je partner. De intimiteit binnen een relatie lijdt er als eerste onder wanneer de druk van werk, opvoeding en huishouden toeneemt.

3. Maak plannen

Tracht (gemeenschappelijke) interesses te vinden die je op verschillende momenten kan plannen. Zoek bijvoorbeeld activiteiten die niet aan vaste tijdstippen gebonden zijn. Zoals joggen, zwemmen, tennis,… Plan regelmatige activiteiten samen met je gezin. Plan met je vrienden om samen iets leuks te ondernemen. Het vooruitzicht van een vakantie of een leuke uitstap kan bovendien de dagelijkse stress verlichten. Neem op voorhand vrij voor belangrijke gebeurtenissen zoals verjaardagen, bruiloften en belangrijke wedstrijden of optredens van je kinderen.

Heb je leuke collega’s waarmee je samen in ploegendienst werkt? Doe eens met collega’s leuke dingen tijdens gezamenlijke vrije tijd. Misschien vind je wel collega’s die overdag samen willen sporten, koken, shoppen of en series kijken.

4. Betere ploegenroosters

Regelmatige en voorspelbare ploegenroosters helpen je bij het handhaven van je sociale leven. Ook bij ploegenroosters zijn er methodes waarbij je als medewerker inspraak krijgt in eigen werktijden. Methodes die de mogelijkheid bieden om activiteiten zoals hobby’s en opleidingen te plannen in lijn met werkroosters. Spreek erover met de verantwoordelijke van je planning.

5. Maak de balans voor jezelf

Probeer voor jezelf een goede balans te vinden tussen herstel en sociale leven. Als je over een langere periode je eigen ritme vooral aanpast aan dat van anderen (om veel tijd samen door te brengen) gaat dat en koste van je eigen gezondheid en rust. Als je daarentegen weinig tijd vrijmaakt, is dat voordelig voor je eigen rust, maar gaat dat ten koste van je sociale leven.

Ook interessant

gezonde voeding bij werken in ploegen of nachtwerk
Gezond eten en drinken tijdens nachtdiensten: enkele tips

Nachtdiensten en gezondheid Laten we meteen met de deur in huis vallen: nachtdiensten zijn niet meteen goed voor je gezondheid. …

tips voor een betere slaap bij ploegendiensten
6 Slaaptips bij werken in ploegendienst met nachtwerk

Nachtwerkers moeten overdag in bed kruipen, terwijl het buiten licht is en het lichaam net allerlei biologische processen geactiveerd heeft.…

succesfactoren voor zelfroosteren
7 succesfactoren voor zelfroosteren

Zelfroosteren is zeker niet voor elke organisatie een oplossing. De ene omgeving is meer geschikt dan de andere, en de…