Personeelsplanning en gezondheid gaan hand in hand. Werktijd en (on)gezonde uurroosters hebben een énorme impact op lichamelijk én geestelijk welzijn. Al zeker wanneer er sprake is van onregelmatige shiften, nachtarbeid of onrustige werkroosters. Wij helpen je met de beoordeling en de realisatie van 'gezondere roosters' voor jouw medewerkers.
Lichamelijke, geestelijke en sociale belasting bij ploegenarbeid of bij onregelmatige diensten met nachten.
Elke medewerker ervaart een mate van lichamelijke en geestelijke belasting in zijn of haar job. Maar wanneer er sprake is van onregelmatige diensten, al dan niet met nachten, kunnen we eerder spreken over risico’s. Op korte termijn lijken die risico’s minimaal. Op lange termijn zijn er duidelijk gevolgen zoals vermoeidheid, slaapstoornissen, een gevoel van sociale isolatie, spijsverteringsproblemen, tot zelfs cardiovasculaire aandoeningen. Gezond roosteren, oftewel roosterergonomie, helpt aanzienlijk om die risico’s te verminderen.
Het dienstrooster of werkrooster kan via allerlei tussenstations de gezondheid van je medewerkers schaden of verbeteren
Wetenschappelijk onderzoek toont een complex verband aan tussen enerzijds het dienstrooster en anderzijds sociaal en lichamelijk welzijn De concrete vorm en invulling van een rooster, samen met individuele en situationele verschillen, bepaalt de ernst van de risico’s. Maar hoe beoordeel je objectief of je uurroosters gezond zijn? Wanneer is werkbelasting te groot, zijn de diensten te lang of is het uurrooster onvoldoende voorspelbaar?
Stapsgewijs naar gezondere roosters, met praktijkgericht advies gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen.
Aarzel niet om ons een bericht te sturen of te bellen.
Ontdek ook onze andere diensten en opleidingen
Stappenplan voor een nieuw personeelsrooster De essentie van een goed nieuw rooster is het maken van onderbouwde keuzes. Om een…
Een gebalanceerd rooster kan zowel fysiek als mentaal welzijn positief beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen overbelastende, onevenwichtige roosters slaappatronen…
Onze biologische klok volgt normaal gesproken een vast dag-nachtritme. Overdag zijn we alert en actief, terwijl ‘s nachts ons lichaam…
Laat eens naar je personeelsroosters kijken. Met gericht advies en een kritische blik helpen we je op weg naar de best passende uuroosters voor je organisatie.