De bezetting van nachtdiensten staat onder druk, waarom?

nachtdiensten

Voor heel wat medewerkers is nachtarbeid een ideale werkregeling. Zo geniet je overdag van wat meer vrije tijd. Daarnaast krijg je ook een extra toeslag door tijdens onregelmatige uren te werken. Nochtans zijn nachtdiensten op latere leeftijd (55+) een stuk zwaarder. Hierdoor zijn aangepaste regelingen van werktijd zeker nodig. Al brengt dit het risico van onderbezetting met zich mee. We moeten dit zeker in de gaten houden! 

Organisaties nemen regelingen in de cao op om nachtdiensten voor 55+ers te verminderen. Die regelingen passen in een breder kader van duurzame inzetbaarheid en wendbaar werk.

Dit heeft effect op de manier waarop we het werk organiseren. Hier kijken we vooral naar nachtdiensten waarbij we steeds in ploegen werken. Zo gaat het werk gewoon door. Werkgevers zijn zich te weinig bewust van de impact van die aangepaste regelingen.

Onderbezetting nachtdiensten

Het risico op personeelstekort wordt tijdens bepaalde tijdstippen reëel. Zeker tijdens nachtdiensten! Natuurlijk willen we dit tekort zo snel mogelijk opvangen. Al ligt er niet altijd een oplossing binnen handbereik. Ploegendiensten en ploegenroosters komen maar niet rond. Verder wordt de productie niet gehaald, en heerst er een spanning die ongetwijfeld zal toenemen. Ter compensatie worden nachtdiensten ingevuld door jongere medewerkers. Nochtans is dit niet de ideale oplossing. Zij maken voortdurend overuren en ervaren een hoge werkdruk.

Krappe arbeidsmarkt

In de industriesector worstelen we met een krapte op de arbeidsmarkt. Dit tekort wijten we aan de veranderende wensen bij jongeren. De jeugd wil tegenwoordig meer flexibiliteit. Daarnaast is er een grotere behoefte om werk en privé te combineren. Het staat nu eenmaal vast dat de jongere generatie minder uitkijkt naar ploegenwerk. Een toenemende vergrijzing, met een krapte op de arbeidsmarkt in de industrie, maakt het steeds lastiger om nachtdiensten te vullen. Personeelstekort wordt een structureel probleem. Zo komt de bezetting tijdens nachtdiensten onder druk te staan.

Verschillende oplossingen

Het huidige toekomstscenario rond nachtdiensten is niet geruststellend. Maar als organisatie loont het om vroegtijdig passende oplossingen in te voeren.

Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van verschillende scenario’s van personeelsbezetting. Toekomstgericht sturen op capaciteit met strategische personeelsplanning. Eventueel een andere vormgeving van ploegendiensten. Of zélfs het werk uit de nacht halen. Er zijn verschillende oplossingsrichtingen mogelijk. Natuurlijk is het wel afhankelijk van de sector en de organisatie. De zoektocht naar de beste oplossing vraagt enerzijds voldoende tijd en anderzijds de juiste kennis. Bij Déhora kunnen we jou zeker verder helpen! We nodigen u van harte uit om ons vrijblijvend te contacteren. Zo denken we graag met u mee over de mogelijke oplossingen.

Ook interessant

gezondheid bij nachtwerk en ploegendiensten
10 vuistregels voor gezondere en evenwichtige ploegenroosters

Een gebalanceerd rooster kan zowel fysiek als mentaal welzijn positief beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen overbelastende, onevenwichtige roosters slaappatronen…

dehora software teamplanning personeel
Zelfroosteren met ploegendiensten?

Bij een klassieke ploegendienst denken we aan robuuste, collectieve werktijden. Iedereen volgt dezelfde diensten tegen hetzelfde ritme. De werkroosters zijn…

extra handen nodig op de planning
Extra handen nodig op de planning?

Je kent het wel, een nieuwe werkwijze of een nieuw systeem om je planning op te maken. Het is een experiment om…