Thuiswerken? Tips voor een goed geplande werkdag

Thuiswerken tijdens corona

We doen massaal aan thuiswerk omwille van het coronavirus. Dit is niet altijd even vanzelfsprekend aangezien thuiswerken een andere manier van werken vereist en zowel mentaal als fysiek een grote aanpassing vergt. Daarom enkele tips.

Wat kan je als werkgever doen voor je werknemers?

Hanteer flexibele werktijden. Wees flexibel in de uren waarop er gewerkt kan worden. Sommige werknemers kunnen bijvoorbeeld productiever werken in de avond. Een oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld de gezinssituatie zijn. Als gevolg kunnen traditionele werkuren soms contraproductief werken. Sta open voor flexibele werkuren en bespreek dit zeker met je werknemers. Flexibele werktijden zorgen ervoor dat de werknemer een betere balans kan maken tussen werk en privé. Eén van de opties om flexibele werktijden toe te passen is bijvoorbeeld het zelfroosteren.

Plan vooruit en bereid je voor op de situatie na corona. We weten nog niet wanneer we eindelijk ons normale dagelijkse leven terug kunnen hervatten, maar het is in het belang van uw organisatie en uw werknemers om vooruit te plannen. Wat na het coronavirus? Hoe zetten we ons personeel zo efficiënt mogelijk in? Op welke manier kunnen we anticiperen op onverwachte situaties? Hoe spelen we in op veranderingen op de markt? Aan de hand van strategische personeelsplanning beantwoorden we deze en andere vragen en stellen we een concreet en flexibel plan van aanpak op.

Maak duidelijke afspraken. Laat je werknemers duidelijk weten wat er van hen verwacht wordt. Op welke momenten doorheen de dag moeten ze zeker bereikbaar zijn? Mag de laptop even dicht onder de middag? Zorg voor structuur en heldere afspraken om verwarring te voorkomen. Bepaal samen met jouw werknemers op welke tijden zij thuiswerken en de resultaten die opgeleverd moeten worden.

Spoor beweging en een goede houding aan. Motiveer je werknemers om een goede werkhouding aan te nemen en genoeg te bewegen doorheen de werkdag. Ergonomen raden aan om elke 20 tot 30 minuten even recht te staan en te bewegen. Voorzie werknemers ook van degelijk materiaal in de mate van het mogelijke.

Kom één keer per week virtueel samen. Het sociaal contact staat momenteel op een laag pitje. Zorg er daarom voor dat je werknemers minimaal één keer per week virtueel samenkomen om de planning voor de komende week te bespreken en een babbeltje te slaan.

Wat kan je als werknemer doen?

Hou je normale werkroutines zoveel mogelijk aan. Omwille van thuiswerk valt er een bepaalde structuur en sociale controle weg die wel aanwezig is op kantoor. Probeer daarom zoveel mogelijk je normale werkroutines aan te houden. Werk niet in je pyjama, hou geen ontspanningsmoment aan je bureau en eet ontbijt voor het werk. Samengevat: hou werk en ontspanning zoveel mogelijk gescheiden.

Maak een planning. Veel werknemers hebben het gevoel dat ze thuis minder productief kunnen werken. Een planning maken voor de komende dag met alle taken kan hier onder andere bij helpen. Houd hierbij ook rekening met externe factoren zoals een partner die ook van thuis uitwerkt of kinderen die thuis rondlopen en soms ook al eens de aandacht durven opeisen. Wees realistisch in het takenpakket en zorg ook voor voldoende afwisseling in de uit te voeren taken.

Werken doe je best niet in je zetel. Als je van thuis uit werkt, is het heel verleidelijk om je werkdag al tokkelend vanuit je zetel door te brengen. Dit is echter niet zo goed voor je nek, rug en de rest van je lichaam. Daarom werk je dus beter aan een bureau.

Neem een goede houding aan. Plaats je computerscherm op ooghoogte om nekklachten te voorkomen en zorg voor een afzonderlijke muis en toetsenbord. Ook een ergonomische bureaustoel kan je al een heel eind op weg helpen naar een goede houding, met als gevolg minder fysieke klachten!

Las genoeg pauzes in (en beweeg tijdens deze pauzes). Of het nu een koffie gaan halen is, of rondwandelen in huis; las genoeg pauzes in en maak gebruik van deze pauzes om even te bewegen. Dit komt zowel je mentale als je fysieke gezondheid ten goede. Op het internet zijn er tal van goede (stretch)oefeningen te vinden om je spieren even los te gooien.

Meer informatie over zelfroosteren?

Wil je graag meer weten over zelfroosteren en flexibele werktijden? Laat zeker een bericht achter. Wij staan klaar om een antwoord te geven op al uw vragen!

 

 

Ook interessant

voorwaarden voor succesvol zelfroosteren met Déhora
7 cruciale voorwaarden voor succesvol zelfroosteren

Het concept van zelfroosteren blijft trending, en dat is niet zonder reden. Het is een innovatieve en praktische methode om…

redenen om te starten met zelfroosteren Déhora
10 uitstekende redenen om te starten met zelfroosteren

Zelfroosteren op zichzelf mag nooit het ultieme doel zijn. Het is een middel, een strategie die gericht is op het…

personeelsplanning zorgsector roosters
Coronacrisis en personeelsplanning in de zorg – praktische tips

Uitdaging 1 – Virusverspreiding voorkomen De eerste uitdaging in deze coronacrisis is natuurlijk het voorkomen van besmetting tussen medewerkers en…