Déhora Consultancy - workforce planning en personeelsplanning

Slimme personeelslanning, sterke werkroosters

Een goed werkrooster uitwerken vraagt meer dan schuiven met uren. Je houdt best rekening met bezetting, personeelsverwachtingen, regelgeving en rusttijden. Bij Déhora Consultancy helpen we je naar werktijden en personeelsplanning die kloppen: gezond, werkbaar en gedragen.

werklastmeting personeelsformatie dehora

Geen enkele planning is hetzelfde.

Een rooster maken voor je organisatie of diensten betekent keuzes maken binnen een complexe puzzel. Hoeveel mensen heb je nodig? Wat is de aard en spreiding van het werk? Zijn er seizoensinvloeden of klanteneisen? En hoe houd je tegelijk rekening met de voorkeuren van medewerkers, wet- en regelgeving én ziekte of afwezigheid?

De kunst zit in het maken van onderbouwde keuzes. Zodat de planning niet alleen op papier klopt, maar ook werkt in de praktijk. Wij helpen je om puzzelstukjes te laten passen én om ruimte te creëren voor flow en tijdintelligentie.

Déhora Consultancy - workforce management en planning met tijdintelligentie en flow

Van werkvraag tot rooster.

Een goed uurrooster is nooit zomaar een invuloefening. Het vraagt afstemming op je activiteiten, je bezetting en je medewerkers. En tegelijk moet het passen binnen je cao, afspraken, wetgeving en ergonomische principes. Daarom starten we bij Déhora Consultancy altijd met een heldere analyse van je werkvraag.

We bepalen samen de nodige formatie en vertalen dit naar een stevig basisrooster. Pas daarna bekijken we hoe dat rooster slim aangepast kan worden aan je werkpraktijk. Déhora combineert expertise in roostervormgeving met inzichten in gedrag, vitaliteit en productiviteit. Zo kom je tot een rooster dat werkt — én werkbaar blijft.

Onze aanpak: van analyse tot werkbaar rooster

1

Voor wie is je personeelsplanning?

Een sterke personeelsplanning start bij overzicht. We brengen eerst je roostereenheden in kaart: groepen medewerkers die hetzelfde werk doen, op dezelfde plek, en onderling uitwisselbaar zijn. Denk aan teams, diensten of afdelingen.

Daarna analyseren we het werkaanbod: hoeveel werk is er, wanneer, en welk type werk? Op basis van historische data, klantvraag, seizoensinvloeden of capaciteitsplannen leggen we bloot wat jouw organisatie nodig heeft. Zo ontstaat een solide basis waarop elk goed rooster rust.

Déhora Consultancy - onderzoek naar planning en werktijd

Wat is je minimale bezetting?

Met het werkaanbod als vertrekpunt bepalen we je bezettingseisen: het minimaal aantal mensen dat op bepaalde momenten nodig is — én met de juiste kwalificaties of competenties.

We houden rekening met verschillende scenario’s (minimaal, normaal, maximaal) én met vereisten zoals veiligheid of kwaliteit.
Deze stap geeft je grip op de match tussen werkvraag en personeelsinzet, en voorkomt onder- of overbezetting.

Déhora Consultancy - workshop zelfroosteren

Hoeveel mensen heb je écht nodig?

We berekenen de formatie die nodig is om het werk structureel te kunnen opvangen. Daarbij onderscheiden we de netto inzetbare tijd van de bruto tijd die je nodig hebt — inclusief bufferruimte voor ziekte, verlof of opleiding.

Samen bekijken we welke contractmix, teamopbouw en mate van flexibiliteit past bij jouw realiteit. Zo ontstaat een strategisch antwoord op je werkdruk, én een duurzaam personeelsmodel.

 

Déhora Consultancy - persoonlijke begeleiding in workforce management en personeelsplanning

Je planning: gezond, haalbaar en in balans

In de laatste stap brengen we alles samen in een concreet uurrooster of personeelsplanning. We vertrekken vanuit de roostersleutel of vaste dienstenstructuur en houden rekening met arbeidstijdwetgeving, rustmomenten, beschikbaarheid, parttimecontracten en persoonlijke voorkeuren.

Het resultaat? Een evenwichtig, gedragen en werkbaar rooster dat voorspelbaarheid biedt — voor de organisatie én voor je medewerkers.

5-ploegenrooster-variaties
Déhora Consultancy - personeelsplanning desk en onthaal
Client case

Lokaal bestuur Geel vernieuwt werktijden en organisatie

Hoe creëer je een werkbare dienstverlening zonder in te boeten op werkplezier? Stad Geel laat zien hoe innovatieve werktijden en zelfroosteren écht het verschil maken.

Bekijk de case

Samen aan de slag?

Laat je gegevens achter en ontdek hoe Déhora Consultancy jouw roosters slimmer, gezonder en werkbaarder maakt.

Tijd om verder te lezen?

Bekijk ook onze andere diensten en opleidingen

ploegenrooster verschil tussen ploegendiensten - Dehora

Wat is het verschil tussen een 3, 4, 5 of 6 ploegenrooster?

Dit artikel behandelt de meest voorkomende basisvormen van ploegenroosters. We nemen een diepe duik in enkele verschillende voorbeelden van 3-4-5…

Hoe lees je een ploegenrooster? - Déhora

Hoe lees je een ploegenrooster?

Wat is zijn ploegendiensten? Een ploegendienst verwijst naar het systeem waarin werknemers in verschillende groepen (ploegen) op wisselende tijden werken…

gezondheid bij nachtwerk en ploegendiensten

10 vuistregels voor gezondere en evenwichtige ploegenroosters

Een gebalanceerd rooster kan zowel fysiek als mentaal welzijn positief beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen overbelastende, onevenwichtige roosters slaappatronen…