Déhora is officieel ISO 27001 gecertifieerd dienstverlener meer informatie

6 Slaaptips bij werken in ploegendienst met nachtwerk

tips voor een betere slaap bij ploegendiensten

Eén op de drie medewerkers in dagdienst slaapt slecht. Maar bij ploeg- en nachtwerkers is dat probleem nog veel groter. Medewerkers die ‘s nachts werken slapen gemiddeld een uur minder. Ook de kwaliteit van die slaap is vaak ondermaats. Om nog maar te zwijgen over de verschillende risico’s. We geven je alvast een aantal slaapverwekkende slaaptips voor nachtwerkers.

Nachtwerkers moeten overdag in bed kruipen, terwijl het buiten licht is en het lichaam net allerlei biologische processen geactiveerd heeft. Hetzelfde geldt voor werknemers in vroege en late ploegen, aangezien zij steeds opnieuw moeten wennen aan een wisselend ritme. Je bent van nature ‘geprogrammeerd’ om actief te zijn wanneer het licht is en te slapen wanneer het donker is. Het kan dan ook erg lastig zijn om de slaap te vatten. De volgende slaaptips voor nachtwerkers kunnen je helpen om beter in slaap te vallen, en om beter uitgerust te zijn.

Een vast slaapritueel

Reken uit hoeveel slaap je nodig hebt, en verplicht jezelf om ook op tijd in bed te kruipen. Zorg ervoor dat je kamer ‘klaar’ is. Bijvoorbeeld voldoende donker en stil. Daarnaast zorg je ervoor dat de kamer de juiste temperatuur heeft, rond de 18 graden. Vraag aan je familie om je niet te storen. Het kan ook helpen om een uur voordat je gaat slapen een vast ritueel in te bouwen. Denk maar aan tanden poetsen, een glaasje melk of een ontspannend boek. Zo geef je je lichaam het signaal dat het tijd is om tot rust te komen. Stel huishoudelijke taken uit tot je weer wakker bent. Tot slot is een warme douche een goed idee.

Wanneer het toch niet lukt

Kan je de slaap toch niet vatten? Sta even op om iets rustig te doen. Geen sport, daar word je net meer wakker van. Vermijd schermen, zoals die van je smartphone of je TV. Het blauwe licht moedigt je lichaam aan om opnieuw ‘alert’ te worden. Een boek of magazine lezen is dan een beter alternatief. Drink 4 tot 5 uur voor je in bed kruipt geen koffie, thee, cola of energydrank. Vermijd ook alcohol net voor het slapen gaan. Je valt misschien sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap zal veel minder zijn.

Vermijd slaappillen

Slaapmiddelen zijn niet aan te raden omdat ze heel wat bijeffecten kunnen veroorzaken. Onder andere verslaafdheid, geheugenverlies, verwarring en slaperigheid overdag. Gebruik slaappillen nooit zonder advies van de geneesarts. Heb je toch nood aan een duwtje in de rug om te gaan slapen? Kies dan voor melatonine-tabletten. Melatonine is het hormoon dat je slaapritme regelt. Vraag aan je dokter of apotheker wanneer je dit het beste inneemt.

Tip voor wisselende posten

Een snel voorwaarts draaiend systeem (binnen een reeks) is vaak de beste optie. In principe betekent dit dat je maximum twee tot drie nachten werkt, in plaats van zeven nachten na elkaar. Je zou denken dat je lichaam na enkele dagen gewend is aan een nachtritme, maar dat klopt meestal niet (al zijn er individuele verschillen). Je slaaptekort wordt groter, waardoor je onmogelijk alle verloren slaap kan inhalen. Werk je maar drie nachten na elkaar, dan kan je wel voldoende herstellen tijdens je rustdag. Wissel je regelmatig van shift? Werk dan met de klok mee: de ochtend, naar de middag, en vervolgens de nacht. Zo verstoor je je biologische klok het minst.

Overweeg een alternatief

Het is nu eenmaal zo dat sommige mensen beter kunnen omgaan met ploegen- of nachtwerk dan andere. Ervaar je bijzonder veel last? Kan je al gedurende geruime tijd moeilijk slapen? Praat erover met je werkgever. Misschien ligt een job in het dagritme jou juist beter? Hou in je achterhoofd dat heel wat mensen op jonge leeftijd hun lichaam uitputten door lange tijd in ploegen of nachten te werken. En dat ze daar de rest van hun leven klachten aan kunnen overhouden. Al zien we ze pas vanaf de leeftijd van 45 naar boven komen. Watch out is dus de boodschap!

Ook interessant

tips voor een betere slaap bij ploegendiensten
6 Slaaptips bij werken in ploegendienst met nachtwerk

Nachtwerkers moeten overdag in bed kruipen, terwijl het buiten licht is en het lichaam net allerlei biologische processen geactiveerd heeft.…

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen
Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…