Déhora is officieel ISO 27001 gecertifieerd dienstverlener meer informatie

Whitepaper: de bumpy road naar succesvol zelfroosteren

whitepaper zelfroosteren download Déhora

Het onderwerp ‘evenwicht en gezonde werktijden’ staat meer dan ooit in de kijker. En dan is zelfroosteren nooit veraf. Maar de cultuurverandering die gepaard gaat met zelfroosteren wordt vaak onderschat. Het is meer dan louter een technische oefening. Lees er alles over in de whitepaper ‘de bumpy road naar succesvol zelfroosteren’.

Organisaties denken heel vaak dat zelfroosteren uitsluitend een software verhaal is. Maar dat is slechts een deel van de oplossing. Het zijn immers de betrokken mensen die zorgen voor het succes. Uit onze ervaring blijkt echter dat cultuurverandering bij een traject naar zelfroosteren vaak wordt vergeten. En om van zelfroosteren een succes te maken is er een draagvlak nodig binnen de héle organisatie.

De keuze voor zelfroosteren wordt natuurlijk vaak op strategisch niveau gemaakt. Zelfroosteren wordt per slot van rekening gezien als een middel om een doel, of de visie, van de organisatie te kunnen realiseren. Het management erkent bijgevolg doorgaans sneller de voordelen. Dit in in tegenstelling tot medewerkers. Zij zien in de opstartfase vooral heel wat zekerheden zien wegvallen. Zoals de voorspelbaarheid van het oude rooster. Of het verlagen van toeslagen voor onregelmatig werk. En mensen houden natuurlijk liever vast aan wat ze kennen. Voor werknemers is er niet altijd even urgentie om van roostermethodiek te veranderen.

De uitdaging

Daardoor is het essentieel dat de onderbouwing van de keuze om te gaan zelfroosteren goed vertaald wordt naar de werkvloer. Gebeurt dit niet, of is er te weinig vertrouwen, dan leidt dit tot weerstand bij je teams. De uitdaging is om een effectieve manier om te gaan met die weerstand. Bijvoorbeeld door je medewerkers actief deel te laten nemen aan die verandering. Als je medewerkers een actieve rol spelen, is de kans op slagen aanzienlijk groter.

Gedrag veranderen in vijf stappen met ASTER

Er is veel gekend over het menselijke gedrag. Over menselijke drijfveren en hoe je als mens omgaat met veranderingen.  Op basis van deze kennis ontwikkelde Déhora het ASTER-model. Dit vijf-stappen model is er in de eerste plaats op gericht om gedrag van mensen beter te begrijpen. En om vervolgens waar nodig te verankeren en veranderen. In deze whitepaper lees je alles over de toepassing van dit ASTER-model bij het soms bumpy implementatieproces van zelfroosteren.

Download hier gratis de whitepaper

Vul je informatie in en download rechtstreeks de whitepaper.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Ook interessant

verandering zelfroosteren
10 goede beweegredenen om te starten met zelfroosteren

10 goede redenen om te starten met zelfroosteren: Imago en positie van de organisatie aantrekkelijk werkgeverschap en diversiteit stimuleren van…

werken in ploegen ploegenstelsel
Was het nu een 3, 4, 5 of 6 ploegenrooster ?

Het kan dus behoorlijk lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Daarom beschrijven we in dit artikel…

succesfactoren voor zelfroosteren
7 succesfactoren voor zelfroosteren

Zelfroosteren is zeker niet voor elke organisatie een oplossing. De ene omgeving is meer geschikt dan de andere, en de…