Het onderwerp ‘evenwicht en gezonde werktijden’ staat meer dan ooit in de kijker. En dan is zelfroosteren nooit veraf. Maar de cultuurverandering die gepaard gaat met zelfroosteren wordt vaak onderschat. Het is meer dan louter een technische oefening. Lees er alles over in de whitepaper ‘de bumpy road naar succesvol zelfroosteren’.

Organisaties denken heel vaak dat zelfroosteren uitsluitend een software verhaal is. Maar dat is slechts een deel van de oplossing. Het zijn immers de betrokken mensen die zorgen voor het succes. Uit onze ervaring blijkt echter dat cultuurverandering bij een traject naar zelfroosteren vaak wordt vergeten. En om van zelfroosteren een succes te maken is er een draagvlak nodig binnen de héle organisatie.

De uitdaging

Het is belangrijk dat de keuze om te gaan zelfroosteren goed vertaald wordt naar de werkvloer. Gebeurt dit niet, of is er te weinig vertrouwen, dan leidt dit tot weerstand bij je teams. De uitdaging is om een effectieve manier om te gaan met die weerstand. Bijvoorbeeld door je medewerkers actief deel te laten nemen aan die verandering. Als je medewerkers een actieve rol spelen, is de kans op slagen aanzienlijk groter.

Belang van gedragsverandering

Er is veel gekend over het menselijke gedrag. Over menselijke drijfveren en hoe je als mens omgaat met veranderingen.  Op basis van deze kennis ontwikkelde Déhora het ASTER-model. Dit vijf-stappen model is er in de eerste plaats op gericht om gedrag van mensen beter te begrijpen. En om vervolgens waar nodig te verankeren en veranderen. In deze whitepaper lees je alles over de toepassing van dit ASTER-model bij het soms bumpy implementatieproces van zelfroosteren.

Download de whitepaper

Vul je informatie in en ontvang de whitepaper rechtstreeks in je mailbox

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Ook interessant

voorwaarden voor succesvol zelfroosteren met Déhora
7 cruciale voorwaarden voor succesvol zelfroosteren

Het concept van zelfroosteren blijft trending, en dat is niet zonder reden. Het is een innovatieve en praktische methode om…

ploegenrooster verschil tussen ploegendiensten - Dehora
Wat is het verschil tussen een 3, 4, 5 of 6 ploegenrooster?

Dit artikel behandelt de meest voorkomende basisvormen van ploegenroosters. We nemen een diepe duik in enkele verschillende voorbeelden van 3-4-5…

redenen om te starten met zelfroosteren Déhora
10 uitstekende redenen om te starten met zelfroosteren

Zelfroosteren op zichzelf mag nooit het ultieme doel zijn. Het is een middel, een strategie die gericht is op het…