Werkdruk bij distributiecentra torenhoog tijdens feestdagen

Werkdruk-bij-distributiecentra-onacceptabel-hoog-tijdens-feestdagen

De warme haard knettert, er wordt gelachen, gegeten, gedronken en cadeautjes worden met veel plezier uitgepakt. Zo zien de feestdagen er voor de meesten van ons uit. Een ander deel van de mensen ervaart dit anders. Recentelijk kwam aan het licht dat het personeel van Amazon uitgeput is vanwege de hoge werkdruk. Een journalist ging een maand lang undercover aan het werk bij het distributiecentrum en trok de onderstaande conclusie.

Rond de feestdagen is het immens druk bij de distributiecentra. Pakketbezorgingscentra zijn in de weer om alle cadeautjes zo snel mogelijk (cfr. daags na bestelling) bij de klanten te krijgen. Op dalmomenten stellen logistieke bedrijven zoals Katoen Natie 400 tot 500 mensen te werk. Op piekmomenten, zoals in de aanloop naar de feestdagen, loopt dat aantal op tot 1.500 werkkrachten. Desalniettemin is de werkdruk torenhoog.

Bij Amazon lijkt die werkdruk zelfs onmenselijk hoog. Die conclusie trekt de Britse krant Mirror nadat een journalist van de krant vijf weken lang undercover in het centrum werkte. Selby, de desbetreffende journalist, trof op de werkvloer slapende collega’s aan, uitgeput personeel moest vanwege de zware werkdruk en de lange werkdagen naar het ziekenhuis. En het aantal pakketjes dat iemand per uur moest verwerken was “onmogelijk” te halen. Uit divers onderzoek van gezondheidsdeskundigen komt dat werknemers bij Amazon “een onacceptabel hoog risico op geestelijke en lichamelijke klachten” lopen.

Werkbaar werk

Het is trouwens niet de eerste keer dat soortgelijk nieuws naar buiten wordt gebracht. De Duitse webshop Zalando kwam in 2014 ook onder vuur te liggen vanwege de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf. En dan is er bijvoorbeeld ook het creatieve gebruik van dagcontracten bij andere organisaties. Nochtans zijn er diverse en duurzame oplossingen op het gebied van personeelsplanning en management.

Gelukkig en gezond de feestmaand in

Sinds haar oprichting heeft Déhora een mooi track record op dit gebied opgebouwd. In onze aanpak ligt de nadruk op onafhankelijkheid, en op het gebruik van wetenschappelijk valide methodes. Als onafhankelijk adviesbureau op het gebied van het verbeteren van personeelsinzet richten wij ons altijd op fact-finding. Hierbij combineren wij ervaringsgerichte gegevens met objectieve data. We bekijken oplossingen die voor zowel werkgever als werknemers een echte oplossing zijn.

Uit onze ervaring zijn er voldoende mogelijkheden om de werkdruk binnen organisaties te verlagen. We hopen van harte dat organisaties steeds vaker de eerste stappen in de richting van een duurzaam personeelsbeleid willen en durven zetten. Zodat iedereen op een gezonde en prettige manier kan genieten van deze mooie, feestelijke maand.

Ook interessant

big data analyse personeelsplanning werkaanbod
Wat is de relatie tussen big data en uw personeelsplanning?

Een goede definitie van big data is: “een grote set aan gegevens die mathematisch geanalyseerd moeten worden om patronen, trends en verbanden…

kerstman déhora
Hoe krijgt de Kerstman het klaar? Door goed te plannen!

Zoals iedereen wel weet, heeft de Kerstman een uitgebreid team aan elfen dat voor hem werkt. Zij doen het voorbereidende…

tijdelijke contracten
Tijdelijke contracten geen voorbeeld van duurzame flexibiliteit

Zeker wanneer de concurrentie een mondiaal karakter heeft, zijn variabele werktijden een must. Of wanneer de klantvraag voortdurend in beweging…