De grootste nachtmerries van alle planners en dispatchers

nachtmerrie personeelsplanner dispatcher paniek

Halloween staat voor de deur. En dat betekent griezelen en huiveren. Om in thema te blijven vroegen we aan enkele planners en dispatchers waar zij het angstzweet van krijgen of kregen. Onderstaand lees je enkele waargebeurde nachtmerries. Opgelet, niet voor gevoelige zieltjes. (Maar we kunnen verklappen dat het telkens tot een goed einde kwam.)

Te ijverige medewerkers

Na liters bloed, zweet en tranen ben je als planner erin geslaagd om een goed rooster te maken voor de komende planperiode. Zo goed en zo kwaad mogelijk heb je rekening gehouden met de wensen van je collega’s. Verlof heb je, ondanks de werkdrukte, weten op te vangen. Een schouderklopje is wel op zijn plaats. High five voor jezelf! Je publiceert met veel trots je rooster. En dan…stel je vast hoe je mooie puzzel om zeep geholpen wordt door ijverige medewerkers die (onderling) dingen willen gaan veranderen. Horror, pure horror!

Computer says no

Je bent dispatcher en je komt toe op het werk. De dag voordien ging je met een gerust hart naar huis, de dagplanning zag er goed uit. Je schakelt je computer in, en je gaat nog snel even een kop koffie halen. Je opent je planningstool. Na enkele seconden opent het scherm en….het planbord is volledig leeg. Niet alleen vandaag, maar ook de andere dagen van de week. Tot overmaat krijg je telefoontjes van je service techniekers: ook zij krijgen niets te zien op hun tablet en weten niet waar naartoe. Paniek!

Spontane uitbraak van buikgriep

Van de ene dag op de andere krijgt een handvol van je collega’s te maken met buikgriep. En natuurlijk allemaal tegelijk. Ze zullen enkele dagen buiten strijd zijn. Je beschikt over de nodige marge om één of twee afwezigheden op te vangen, maar allemaal is onmogelijk. Je weet dus al hoe laat het is: tijd om aan het puzzelen te gaan. Roosters aanpassen, afspraken opnieuw inplannen, andere afspraken naar een latere datum verschuiven, indien van toepassing zelfs klanten en leveranciers afbellen. Over een domino-effect gesproken! En nu maar hopen dat de buikgriep-mania beperkt blijft.

Vastgeroeste medewerkers

Niet zozeer een nachtmerrie, maar wel om af en toe de rillingen van te krijgen. In bepaalde organisaties heb je medewerkers die al jaren vroeges doen, en die nooit een late shift willen werken. Of omgekeerd. Er zijn medewerkers die enkel specifieke routes willen rijden, of in één bepaalde terminal willen werken. Je hebt medewerkers die koppig vasthouden aan een afdeling of regio. In die mate dat die wensen nagenoeg verworven rechten zijn geworden. Collega’s die zich nooit of te nimmer flexibel opstellen, dat is voor elke planner of dispatcher ook wel een beetje griezelen.

Rampspoed tijdens de feestdagen

Nog een dispatcherervaring uit de praktijk. Nieuwjaarsavond- en nacht zit een planner moederziel alleen op de dispatching van de luchthaven. Rond 1 uur ‘s nachts gaat de telefoon, het blijkt een oproep uit de Dominicaanse Republiek te zijn. Een vliegtuig met meer dan 300 passagiers aan boord, dat net was opgestegen, is moeten terugkeren wegens een “birdstrike” tijdens het opstijgen. Ai! Diezelfde nacht moeten er halsoverkop oplossingen worden gezocht voor de gestrande passagiers. Zowel voor reizigers in de Dominicaanse Republiek, als degene die 10 uur later vanuit Brussel moeten vertrekken. Het feit dat het nieuwsjaarsnacht is, maakt het er niet eenvoudiger op. Daarenboven mag je managers vanachter de feesttafel of van de werkvloer halen.

Wat zijn jullie grootste plan-nachtmerries?

We zijn benieuwd naar jullie grootste angsten als planner! Is er al eens iets grondig mis gegaan? Van welke planning-issues krijg jij kippevel? Laat een bericht achter via onderstaand formulier!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

nachtmerries planner personeelsplanning

Ook interessant

erreurs
5 veelgemaakte fouten in personeelsplanning

1. Te laat de planning maken Planners of dispatchers zijn soms zo gefocust op dagelijkse gebeurtenissen dat ze te laat…

dehora personeelsplanning is een vak
Waarom is personeelsplanner een geweldig beroep?

Personeelsplanning lijkt voor veel ‘buitenstaanders’ niet het meest boeiende vak. Maar niets is minder waar! Als manpower of workforce planner…