Gezondheid en flexibiliteit in ploegensystemen
Essenscia groepeert bijna 800 ondernemingen, samen goed voor meer dan 95% van de totale omzet van de sector chemie. Met Déhora vond essenscia de ideale partner om de schouders te zetten onder verschillende initiatieven rond gezondheid en flexibilisering. Samen met Déhora en de Federale overheid werd er een publicatie uitgebracht rond gezondheid. Ook stond een referentiebezoek aan Zweden op de agenda.
Langer werken, het kan!
Eind 2011 maakte de federale overheid werk van de wetgeving om de vervroegde uitstap uit de actieve loopbaan te ontmoedigen. Om de bewustwording en bewustmaking binnen de sector chemie en life sciences te ondersteunen startte essenscia het project “Langer werken. Het kan.“ Dit project richtte zich specifiek op werknemers die in ploegensystemen werken. Veel werknemers binnen de chemiesector zijn tewerkgesteld in één of andere vorm van ploegenarbeid.
In het voorjaar van 2012 namen een 100-tal ondernemingen deel aan een onderzoek over levensfasebewust personeelsbeleid. Vervolgens werden er 12 workshops georganiseerd, gespreid over alle regio’s van het land, waarin HR managers met elkaar van gedachten wisselden.
Het resultaat is het ontzettend boeiende boekje ‘langer werken, het kan!’. In het boekje werd de uitkomst van de workshops vertaald in een 4-sporen beleid. Per beleidsspoor werd ruimte gegeven aan een aantal concrete projecten rond “langer werken” binnen de chemiesector. Ook werd er een toolbox opgenomen met een aantal hulpmiddelen om rond dit thema aan de slag te gaan. Dit boek werd opgesteld en uiteindelijk verspreid onder alle leden van essenscia.
Referentiebezoek aan AstraZeneca Zweden
Zelf je werktijden kiezen binnen de noden van de productie…een illusie? In het progressieve Zweden doet men het al jaren. Inmiddels is de trend en interesse ook opgepikt door tal van organisaties in de gezondheidszorg, de dienstverlening. Maar ook in de industriesector. In 2015 organiseerde Déhora samen met een een aantal leden van essenscia een referentiebezoek aan het farmaceutische bedrijf AstraZeneca in Stockholm. Om te ervaren hoe het zelfroosteren al jaren uitstekend werkt in een productieomgeving.
AstraZeneca is een mooi voorbeeld dat zelfroosteren ook productiebedrijven flexibeler en efficiënter kan maken.
In de Zweedse productielocatie (1000 FTE, 7×24 uur bezetting) wordt sinds 2003 met zelfroosteren gewerkt. Bij de start van de pilot stond circa 50% van de medewerkers positief tegenover de proef. Na 1 jaar was 75% van de medewerkers gewonnen voor het zelfroosteren.
Vanwege de positieve ervaringen zijn daarna 16 projecten gestart. Er zijn nu 600 medewerkers in het bedrijf die eigen werktijden kiezen. Zelfroosteren heeft geleid tot een hogere productiviteit omdat de arbeidscapaciteit flexibel en nauwkeuriger wordt afgestemd op het werkaanbod. Er is geen overwerk meer en er zijn minder onproductieve uren. Het ziekteverzuim is gedaald. Werknemers geven aan hun individuele werktijden beter te kunnen bepalen en werk/privé beter te kunnen combineren.