Een nieuw jaar en goede voornemens voor je planning

nieuwjaar nieuwe planning

Een nieuw jaar en een nieuwe begroting. Nieuwe kansen om het beter te doen. Maar beginnen we dan ook goed met onze personeelsplanning? Of maken we daarmee een valse start en lopen we aan het begin van het jaar al uit het lood? Een goede planning brengt meer rust en biedt overzicht! Maak dus snel een betere planning! Bij Déhora helpen we je op weg.

Ogenblik van reflectie

Het nieuwe jaar is voor alle organisaties een natuurlijk moment om eens te kijken naar de personeelsplanning. Je sluit een oud jaar af, zet de uren “op nul” en begint met een schone lei aan een nieuw jaar.

Nochtans merken we dat dit in veel organisaties de enige inspanning is.

Het uurrooster wordt inhoudelijk niet echt opnieuw beoordeeld. Soms wordt het uurrooster van het oude jaar gewoon één op één gekopieerd naar het nieuwe jaar. Weg is het moment van bezinning en herijking, weg is de kans op verbetering. Voor we het weten hobbelen we door naar de dagelijkse zorg voor een sluitend rooster. Iets waar we het overigens best druk mee kunnen hebben. En dan vooral als we van tevoren niet echt hebben nagedacht over ingrepen die iets van die druk wegnemen.

Als je het aan ons vraagt, kan je niet aan een nieuwe planning beginnen zonder de voorgaande eens onder de loep te nemen.

Vraag je je bijvoorbeeld eens af:

  • Is het werkaanbod nog hetzelfde, of moeten we op veranderingen reageren?
  • Zijn de bezettingseisen ongewijzigd?
  • Hebben we altijd voldoende medewerkers of voorzien we nu al issues in het komende jaar?
  • Zijn de afwijkingen structureel, seizoensgebonden of heel specifiek op bepaalde dagdelen?

Maak werk van goede voornemens

Een nieuw jaar of niet, het loont altijd om even bij je planning stil te staan. Evalueer je uurroosters en denk na over een goede basis voor het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld door een goede capaciteitsplanning of met een basisrooster. Vraag aan je medewerkers wat hun wensen zijn over werktijden en uurroosters, en sta stil bij uitdagingen zoals flexibele werktijden.

Heb je er geen tijd voor of ontbreekt het aan know-how? Je moet het niet op je eentje doen. Een ervaren interim-planner van Déhora kan je ondersteunen bij deze werkzaamheden, ook kunnen we je bijstaan met tastbaar advies over hoe het anders en (nog) beter kan. Meer rust en overzicht, meer efficiëntie en betere afspraken op de planning. Als dat geen goede voornemens zijn…

Ook interessant

kerstman déhora
Hoe krijgt de Kerstman het klaar? Door goed te plannen!

Zoals iedereen wel weet, heeft de Kerstman een uitgebreid team aan elfen dat voor hem werkt. Zij doen het voorbereidende…