Zomertijd: waar moet een planner rekening mee houden?

Zomertijd

Bij zomertijd zetten we de klok een uur vooruit tijdens de zomermaanden, en een uur terug tijdens de herfst, met als bedoeling optimaal gebruik te maken van natuurlijk daglicht. Er is veel discussie over de zin/onzin van zomertijd. Hier sommen we de mogelijke gevolgen voor een planner op. De verandering van en naar zomertijd heeft verschillende gevolgen voor planners:

De nachtshift wordt langer/korter

Hoewel de shift voor 8 uur is gepland (bv.: 22u – 6u), kan de werkelijke werktijd slechts 7 uur bedragen of verlengd worden tot 9 uur vanwege het resetten van de klok in het midden van de nacht. Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem. De planner moet weten welke oplossing gebruikt wordt door het bedrijf om vragen van werknemers die hij/zij inplant te kunnen beantwoorden.

Kortere rusttijd na de wissel naar zomertijd

Werknemers hebben de neiging om vroeger te gaan slapen wanneer ze een vroege shift hebben. Dit betekent echter niet dat ze sneller in slaap vallen, zeker niet wanneer er sprake is van meerdere vroege shiften na elkaar. Normaal gezien geraak je gaandeweg gewend aan het nieuwe werkritme, wat er bijgevolg voor zorgt dat de slaapkwaliteit verbetert naarmate de dagen vorderen. Het is daarom een goed idee om een werknemer niet op een eerste maar op een laatste vroege shift te plannen na de verandering naar zomertijd, om vermoeidheid door slaapgebrek te voorkomen.

Tegenstrijdige shift/rusttijden

Dit probleem doet zich vooral voor in de (lucht)transport sector. Daar is het de gewoonte om shiften te plannen met minimale rust tussen de shiften in. Dit probleem pakt men over het algemeen aan via de afdeling netwerkplanning voor lijndiensten, maar in het geval van ad-hoc (meestal last-minute) charters is het mogelijk dat de wijziging naar zomertijd over het hoofd wordt gezien. Een onvoorziene vertraging van 1 uur is niet enkel een operationeel ongemak voor het bedrijf zelf, maar komt op commercieel vlak ook niet goed over bij de klant.

Het personeel komt te vroeg/te laat

Hoewel dit niet echt een probleem is voor planners, is het toch nuttig om jouw werknemers op de hoogte te stellen van de verandering van het uur. Niet iedereen kijkt naar het nieuws of leest de krant.

De zomertijd hangt af van locatie

Indien je internationaal plant, is het belangrijk om de exacte data waarop de zomertijd begint in het oog te houden. Dit verschilt namelijk van land tot land. Een handige website hiervoor is www.timeanddate.com.

Als planner werk je met tijd. Daarom moet je je zeker bewust zijn van de zomertijd. Hoewel de zomertijd geen struikelblok is voor planners, is het wel nuttig om dit in het achterhoofd te houden. Het kan namelijk zo zijn dat je te maken krijgt met vragen en/of problemen wanneer je werknemers inplant tijdens of na de verandering van en naar zomertijd. Men spreekt erover om in Europa de zomertijd af te schaffen, maar het is zeer waarschijnlijk dat de zomertijd nooit volledig van de aardbol verdwijnt.

Hebt u nog vragen?

Wij helpen u graag verder. Contacteer ons nu via onderstaand formulier!

Ook interessant

Thuiswerken tijdens corona
Thuiswerken? Tips voor een goed geplande werkdag

Wat kan je als werkgever doen voor je werknemers? Hanteer flexibele werktijden. Wees flexibel in de uren waarop er gewerkt…

Kennismaking Déhora personeelsplanning
7 eigenschappen van de moderne personeelsplanner

De planner van vroeger is niet meer de planner van vandaag. Tegenwoordig zijn soft skills enorm belangrijk. Dit zijn de…