Nieuw: subsidies voor projecten in innovatieve arbeidsorganisatie

Subsidie innovatieve arbeidsorganisatie

Ben je op zoek naar oplossingen om werk en medewerkers in jouw organisatie slimmer te organiseren? Streef je naar een optimale balans tussen duurzaamheid, innovatie en flexibiliteit? Dan hebben we goed nieuws voor je! Tussen 1 april en 31 mei 2024 kan je (samen met Déhora) een subsidieaanvraag indienen bij de Nationale Arbeidsraad voor projecten die zich richten op innovatie in arbeidsorganisatie.

Wat is Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO)?

Innovatieve arbeidsorganisatie verwijst naar hedendaagse benaderingen om werk en personeelsinzet te regelen. Denk aan het doorbreken van traditionele werkpatronen of het creëren van een dynamische omgeving waarin zowel de kwaliteit van je organisatie, de kwaliteit van arbeid als het welzijn van je medewerkers centraal staan. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe technologieën voor workforce management te implementeren of door je personeelsplanning op een betere manier te organiseren. Het uiteindelijke doel is om efficiëntie, flexibiliteit en duurzaamheid binnen je organisatie te bevorderen.

Bij innovatieve arbeidsorganisatie kun je concreet denken aan:

  • Zelfsturing: Medewerkers krijgen autonomie en verantwoordelijkheid bij het nemen van beslissingen.
  • Taakverrijking: Werk wordt verrijkt door de combinatie van verschillende taken en verantwoordelijkheden.
  • Horizontale samenwerking: Teams werken samen over afdelingen heen om kennis en expertise te delen.
  • Flexibele werkuren: Faciliteer flexibele werktijden, werk-privé balans en thuiswerken.
  • Duurzaamheid inzetbaarheid: Een werkorgansiatie die gericht is op de lange termijn, met oog voor je organisatie én het welzijn van je medewerkers.

De rol van workforce management

In moderne arbeidsorganisaties speelt Workforce Management (WFM) een cruciale rol bij het stimuleren van innovatie. WFM gaat verder dan enkel planning en personeelsroosters; het omvat strategieën en praktijken om de volledige personeelsinzet naar een hoger niveau te tillen, zowel op korte als lange termijn, zowel operationeel als strategisch.

Effectief WFM stelt je organisatie in staat om het beschikbare personeelsbestand beter te benutten, wat leidt tot verbeterde productiviteit en werknemerstevredenheid. Een innovatieve arbeidsorganisatie vereist een flexibele benadering van werk en tijd, waarbij rekening wordt gehouden met de veranderende behoeften van zowel het bedrijf als de werknemers. Geavanceerde planningssystemen, real-time data-analyse en strategische personeelsplanning zijn essentieel.

Tot slot, door werknemers actief te betrekken bij het proces van personeelsplanning, creëer je een omgeving die innovatie bevordert. Werknemers voelen zich gewaardeerd en zijn meer geneigd bij te dragen aan verbeteringsprocessen en innovatieve ideeën. Flexibele werktijden en remote werkmogelijkheden dragen bij aan een betere work-life balance, wat resulteert in een gemotiveerd en creatief personeelsbestand dat bereid is buiten de gebaande paden te denken.

Kortom, door te investeren in WFM legt je organisatie een solide basis voor een duurzame en innovatieve arbeidsorganisatie.

Dehora planning service center

Een subsidie-aanvraag indienen?

Wil je een subsidieaanvraag indienen? Bezoek dan de website van de NAR (Nationale Arbeidsraad) voor het aanvraagformulier en de voorwaarden waaraan projecten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Meer informatie vind je via deze link: Innovatieve arbeidsorganisatie.

Bij Déhora staan we klaar om je te ondersteunen bij het indienen van jouw project. Onze expertise in workforce management en personeelsinzet maakt hierbij een enorm verschil. We begrijpen de uitdagingen waar jouw organisatie voor staat en bieden praktische, resultaatgerichte oplossingen in arbeidsorganisatie. Samen creëren we een toekomstbestendige werkomgeving waarin efficiëntie, flexibiliteit en duurzaamheid hand in hand gaan.

Let op: de subsidies gelden niet voor de eerste drie ‘fasen’ van een jouw project voor een innoverende arbeidsorganisatie (cfr. de ontdekking van je uitdaging, het zoeken van een draagvlak en de voorbereiding van het project). De voorbereiding van je project zal je dus deels zelf moeten doen – of wij kunnen je hier met veel plezier bij ondersteunen.


Laten we samen van start gaan

Wacht niet langer! Neem contact op met Déhora en ontdek hoe wij jouw organisatie naar een hoger niveau tillen. Innovatie en beter werken begint hier.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ook interessant voor jou

Jaarurensystematiek of plusminus conto met Déhora
Wat is een jaarurensystematiek? Enkele veelgestelde vragen

Wat is een jaarurensystematiek? De jaarurensystematiek, ook bekend als een plus-minus conto of urenbank, is een flexibele methode om arbeidstijd…

rollen en verantwoordelijkheden workforce management
RACI en WFM: duidelijke rollen en verantwoordelijkheden

Een goed functionerend team (of organisatie) is als een goed georkestreerd stuk muziek: elk teamlid, net als elk instrument, heeft…

gezondheid bij nachtwerk en ploegendiensten
10 vuistregels voor gezondere en evenwichtige ploegenroosters

Een gebalanceerd rooster kan zowel fysiek als mentaal welzijn positief beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen overbelastende, onevenwichtige roosters slaappatronen…