Je kan er niet omheen, het WK voetbal komt eraan. Joepie! Eindelijk een excuus om naast het voetbal een keertje meer langs de frituur te passeren. Op maandag 18 juni staat de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het programma. En met zo een geweldig team, is een goed resultaat in Rusland bijna vanzelfsprekend. Maar toch, de deelname van onze Rode Duivels aan het WK is vooral het resultaat van een goede planning.
In een niet zo ver verleden was er sprake van een ‘crisis’ in het Belgische voetbal. Ondenkbaar toch? De Rode Duivels konden zich een aantal keer niet kwalificeren voor een EK of WK. Het elftal wisselde vaker van trainer en spelers dan van shirt. Maar plots, was er een wederopstanding van een beloftevolle generatie.
Plots? Een jarenlange voorbereiding ligt aan de basis van dit team. En als we George Leekens mogen geloven was de klus in 2011 al voor 90% geklaard.
Met de handen in het haar nam de voetbalbond een stap terug om stil te staan bij de vraag ‘waar willen we over een paar jaar naartoe?’. Er werd vooruit gekeken en gepland, want anticiperen en voorbereiden is beter dan brandjes blussen en pleisters plakken. Voor de eerstvolgende jaren werden heldere, realistische doelstellingen bepaald: wedstrijden winnen, zich kwalificeren voor het EK of het WK. En nu gewoon keihard wereldkampioen worden. (we mogen dromen hé)
Na het uittekenen van de doelstellingen en de strategie volgde een even belangrijke kwestie: met welke spelers en met welke vaardigheden zouden ze daar geraken?
Het fundament van elke organisatie zijn de medewerkers die er werken. Om als organisatie succesvol te zijn en te blijven, moet je voortdurend (nu én in de toekomst) beschikken over medewerkers met wie je de strategie van de organisatie kan realiseren.
Tijd voor een staaltje strategische personeelsplanning.
Een coach en medewerkers werden aangetrokken voor de aansturing van het team. Dankzij scouting en talent management werden jonge, getalenteerde voetballers gezocht en gevonden. Niet alleen kwaliteit en talent zijn hierbij van belang. Ook tevredenheid, motivatie en teamplay zijn minstens even belangrijk. Bij strategische personeelsplanning spreken we, naast kwaliteit en kwantiteit, namelijk ook over ‘kracht’. Spelers worden en werden voortdurend opgevolgd en geëvalueerd bij eigen clubs.
Bondscoach Roberto Martinez werkt intussen al twee jaar met de huidige groep. En dan beschik je over heel wat nuttige informatie om ergens naartoe te werken.
Strategische personeelsplanning is natuurlijk een voortdurende activiteit met een focus op duurzaamheid. Hopelijk zijn onze Rode Duivels ook de komende EK’s en WK’s van de partij met een sterk team. Al twijfelen we daar niet aan. Hoop doet leven niet?
De sterkte van het nationale elftal zit tot slot ook in een goed ingerichte flexibele schil. Het Belgische nationale voetbalteam kan je opdelen in ‘vaste medewerkers’ en in ‘flexwerkers’. De kern van vaste krachten bestaat uit de Belgische voetbalbond, de coach en zijn entourage. Zij geven voortdurend sturing aan het team, zorgen voor de invulling ervan en nemen maatregelen opdat de voetballers onder gunstige omstandigheden kunnen opereren. Ze coachen, scouten en selecteren de flexwerkers.
De flexibele schil, dat zijn de voetballers. Er wordt uitsluitend op hen beroep gedaan wanneer dat nodig is. En maar goed ook. Het zou niet alleen duur zijn om al die spelers een vast contract aan te bieden terwijl ze maar een handvol wedstrijden per jaar spelen. Ook kan er maar een beperkt aantal spelers meedoen. Op basis van motivatie, kwaliteit en vaardigheden maakt de coach naar eigen inschatting zijn selectie (To Radja, or not to Radja?!). Niet onbelangrijk: de ‘flexwerkers’ zijn vaak topexperts in hun vak. En hopelijk tonen ze dat op het wereldkampioenschap.
En nu, supporteren voor de Rode Duivels. Ook al die Nederlanders daar 😉 Tous ensemble, tous ensemble héy héy héy!!
Het concept van zelfroosteren blijft trending, en dat is niet zonder reden. Het is een innovatieve en praktische methode om…
Personeelsplanning lijkt voor veel ‘buitenstaanders’ niet het meest boeiende vak. Maar niets is minder waar! Als manpower of workforce planner…
Benjamin Franklin is geboren op 17 januari 1706. Hij speelde een grote rol bij de onafhankelijkheid van Amerika en de…