Toekomst gericht sturen met strategische personeelsplanning
Sociale, economische en technologische ontwikkelingen stellen veranderende eisen aan de organisatie van de arbeid en personeel. Het is dan ook niet voor niets dat Strategische Personeelsplanning bij veel organisaties en instellingen (weer) op de agenda staat. Janssen Pharmaceutica vroeg ondersteuning aan Déhora om inzicht te bekomen in de huidige én in de toekomst benodigde medewerkers. Met als doel gericht advies te krijgen over de te nemen HR-maatregelen.
Piloot bij Janssen Pharmaceutica Beerse
Janssen Pharmaceutica is in 1953 opgericht. In 1961 sloot het bedrijf zich aan bij Johnson & Johnson, wereldwijde marktleider op het gebied van gezondheidszorg. De groep heeft vandaag de dag meer dan 250 operationele bedrijven in 57 landen en telt 128.000 medewerkers wereldwijd. Buiten de Verenigde Staten is Janssen Pharmaceutica in België de grootste site van Johnson & Johnson en neemt het een belangrijke positie in het Amerikaanse concern in.
Janssen Pharmaceutica heeft de unit Quality van de site in Beerse gekozen als pilot voor de invoering van SPP. In Beerse zijn circa 700 medewerkers werkzaam en vindt de farmaceutische productie van geneesmiddelen plaats. De productieplant is High Volume Plant en Center of Excellence voor bepaalde technologieën. Bij de unit Quality werken ongeveer 200 medewerkers. Doel van de pilot was om Janssen Pharmaceutica kennis te laten maken met de methodiek van SPP en te bepalen of deze verder kon worden uitgerold binnen de organisatie.
Preventief personeelsbeleid
Primaire aanleiding om bij Janssen Pharmaceutica met Déhora aan de slag te gaan, lag in ontwikkelingen die zich op de arbeidsmarkt voltrekken. Toenemende schaarste, zeker als het gaat om bepaalde functies, ontgroening en vergrijzing. Belangrijke trigger was ook de bewustwording dat in het werk wijzigingen plaatsvinden die een impact hebben op de inzet van en eisen die worden gesteld aan de medewerkers.
Met behulp van Strategische Personeelsplanning wil Janssen Pharmaceutica haar huidige organisatiedoelen vertalen naar het personeelsbeleid. Om een beeld te krijgen hoeveel en wat voor soort medewerkers er in de toekomst nodig zijn. Maar ook welke maatregelen moeten worden genomen, zodat deze medewerkers in de juiste aantallen en met de juiste competenties kunnen worden ingezet. Op die manier wil de organisatie sturing geven aan de toekomst.
Kwantitatieve en kwalitatieve analyse
Met behulp van een kwantitatieve analyse werd een duidelijk beeld geschetst van trends rond ziekteverzuim, leeftijdsopbouw, contractenmix en in- en uitstroom per afdeling en functiegroep. Hierbij werd steeds drie jaar terug gekeken. Vanuit de geconstateerde trends werd met afdelingsmanagers afgestemd waar de lijn van de voorgaande jaren kon worden doorgetrokken. Uit die analyse bleek onder meer een behoefte aan meer senior profielen en flexibele werkvormen.
In een kwalitatieve analyse werden de belangrijkste competenties en vaardigheden voor de toekomst bepaald. Per afdeling en functiegroep. Daarbij werd een duidelijk beeld verkregen over doorgroei- en opleidingsmogelijkheden.
Krachtmeter
Door middel van de Déhora Krachtmeter werd duidelijk waar medewerkers op dit moment uit hun Kracht staan. Hierbij werd gekeken naar verschillende aspecten van het werk (werkinhoud, werkomstandigheden, aansturing, persoonlijke ontwikkeling, cultuur en arbeidsvoorwaarden) en naar gezondheid.
De uitkomsten van de Krachtmeter toont dat de dynamiek waar de organisatie naar toe wil groeien deels haaks staat op wat de medewerkers willen. Zo wilt de organisatie naar de toekomst meer flexibiliteit, maar geeft een belangrijk deel van de medewerkers aan dat zij vooral behoefte heeft aan stabiliteit.
Maatregelen door HR
Uit deze analyse resulteerde een diepte-analyse van relevante kansen en bedreigingen naar de toekomst. Voor de verschillende afdelingen en functiegroepen. Dit diende als basis voor een gericht actieplan met HR-maatregelen.
Janssen Pharmaceutica nam de resultaten van het project mee in selectieprocedures voor de vervanging van verschillende profielen. De competenties die naar de toekomst toe zijn geformuleerd, worden op dit moment vertaald naar de globale 2020-strategie.Voorts Janssen Pharmaceutica opleidingen en dergelijke organiseren in het kader van deze competenties.
In 2021 won Janssen opnieuw de Randstad Award voor Meest Aantrekkelijke Werkgever in België. Deze award werd al 5 keer gewonnen.