Flexibele en evenwichtige uurroosters
Woonzorgcentrum Familiehof is een zorgonderneming uit Schelle (Antwerpen) met een capaciteit van 84 residenten. Sinds 2000, na de overname, is het uitgebreid tot een innovatief woonzorgcentrum met 84 residenten (49 RVT en 35 ROB). Om tegemoet te komen aan de wensen van bewoners en medewerkers besloot Familiehof om een flexibele werkplanning toe te passen.
Continue verbetering in werktijden
Familiehof biedt aan bejaarden de gelegenheid om in een sfeer van rust en vriendschap en met respect voor iedere persoonlijkheid, hun leven met elkaar te delen. Familiehof biedt buiten hun residentiële zorg ook een seniorenrestaurant, een thuisverplegingsdienst en een poetsen-en strijkdienst aan. Familiehof streeft naar een continue verbetering van de kwaliteit van dienstverlening, zowel voor bewoners als medewerkers. Bijvoorbeeld door middel met een flexibele werkplanning.
Koen Valgaeren, voormalige directeur van Woonzorgcentrum Familiehof: “We bieden onze medewerkers o.a. innovatieve producten, voldoende hulpmiddelen en een moderne simpele infrastructuur. We zorgen steeds voor voldoende medewerkers op de werkvloer. Onze medewerkers hebben inspraak via diverse werkgroepen. Via zelfroosteren en Time Care (software voor zelfroosteren) kunnen de medewerkers een gezins- en sociaal-vriendelijk uurrooster zelf opstellen”
Van vaste uurroosters naar medezeggenschap
Voorheen werd bij Familiehof met herhalende vaste uurroosters gewerkt. De belangrijkste aanleiding voor de invoering van een nieuwe methode voor planning was dat er na de opmaak van het “definitieve” uurrooster nog vaak wissels werden doorgevoerd. De hoofdverpleegkundige was telkens al gauw enkele uren zoet met het puzzelen tussen de vele wissels. En dat zou efficiënter moeten kunnen.
Bijkomend was er een behoefte naar een betere werk-privé balans van (verzorgende) medewerkers en indirect ook naar een verbetering van de inspraak en betrokkenheid van het personeel. Voor een organisatie zoals Familiehof, die vernieuwing en kwaliteit omarmt, bood en biedt het zelfroosteren een uitstekend antwoord op bovengemelde uitdagingen.
Kwaliteitsvolle zorg voorop
“Door innovatie in hulpmiddelen en werkwijzen zijn we in de mogelijkheid om een kwaliteitsvolle zorg aan te bieden aan onze bewoners door gemotiveerde medewerkers die niet al te veel onder druk staan”, aldus Koen Valgaeren, “Medewerkers kunnen nu zelf hun uren inplannen, rekening houdend met hun eigen privésituatie. Ook zijn er nu minder “wensen-blaadjes”. Het teamgevoel wordt aangewakkerd en medewerkers spreken onderling meer af.”
Koen Valgaeren waarschuwt afsluitend wel voor een aantal uitdagingen: “Zelfroosteren vraagt natuurlijk wel om discipline, zowel planner als medewerkers moeten consequent blijven. Soms heerst er daarom bij Familiehof een berusting na een wensenfase. Ten slotte moet een organisatie uitkijken om niet te hervallen in een te groot aantal wissels gedurende de maand.”