Meer flexibiliteit dankzij optimale contractenmix
In de detailhandel wordt gewerkt met uiteenlopende combinaties van contracten, ook wel een contractenmix genoemd. Dit om in te kunnen spelen op de in de tijd wisselende vraag. Maar wat is in dit kader een optimale contractenmix? Déhora ontwikkelde samen met zijn partner Ximes een softwaretoepassing voor Ikea.
Beweging in werkaanbod
Wat is een optimale contractenmix? Dat is een uitgebalanceerde puzzel van contracten van medewerkers. Hetzij voltijd- of deeltijdscontracten van verschillende duur.
De mix bevat de bouwstenen en de flexibiliteit voor een personeelsinzet die mee kan ademen met de vraag naar medewerkers. Is er sprake van veel kortdurende pieken in de planning? Zijn de patronen in het werkaanbod over het algemeen voorspelbaar? Het zijn dit soort vragen die bepalend zijn voor de optimale contractenmix.
Vraagstuk Ikea België
IKEA realiseert zich dat een goede personeelsplanning de sleutel is tot productiviteit en klanttevredenheid. In dit verband werd aan Déhora de vraag gesteld om een onderzoek te doen naar twee typen optimalisatiemogelijkheden.
- Welke optimalisatie kan worden doorgevoerd indien afdelingen van een bestaande winkel worden geclusterd? Wat
is dan de ideale contractenmix, rekening houdend met de reeds bestaande contractvormen? - Indien IKEA een nieuwe winkel zou openen, wat is dan de ideale contractenmix (dus zonder rekening te houden met
bestaande contractvormen)?
Bij het samenstellen van de ideale contractenmix was de opdracht om naar die combinaties van contracten te zoeken, die medewerkers zo hoog mogelijke contracturen aan zouden bieden.
Optimalisatie software contractenmix
Met behulp van de ‘contractenmix-optimalisatie-tool’ kunnen dit soort vragen goed worden beantwoord. Dergelijke oplossing zit echter niet in standaard planningssoftware. Samen met Ximes ontwikkelde Déhora een gespecialiseerd programma. Verschillende randvoorwaarden kunnen worden ingevoerd, om uiteindelijk naar een goede oplossing te komen.
Het einddoel is een optimale contractenmix waarbij het totaal aantal contracturen van alle werknemers gelijk is aan het vereiste uren in de bezetting. Verschillende parameters kunnen worden ingesteld om voor- of nadelen van beslissingen te analyseren.
Wanneer een oplossing is bereikt, kan het interessant zijn om na te gaan op welke manieren deze kan worden verbeterd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de bezettingseisen van verschillende afdelingen of organisatorische eenheden te groeperen om zo een hogere mate van flexibiliteit te verkrijgen.
Uitkomsten voor personeelsplanning?
Op basis van de uitgevoerde simulaties is IKEA nu beter in staat om onderbouwde beslissingen te nemen met betrekking tot de aanname en inzet van personeel. Al dan niet voor geclusterde afdelingen of voor een nieuwe winkel. Resultaten toonden aan dat er een efficiëntiewinst kon worden doorgevoerd door het beter afstemmen van de bezettingseisen op de mogelijke diensttijden binnen de contracttypes.