Eén op de drie organisaties in België heeft het moeilijk om goede werknemers te vinden. Voor een knelpuntberoep zoals personeelsplanner of dispatcher is dat nog lastiger. Het probleem? Te weinig kandidaten, maar ook te weinig kennis en beperkte sociale bagage. Wat nu?
Ongeveer 35% van de Belgische werkgevers vindt moeilijk kandidaten voor maar liefst 130.000 beschikbare functies (cfr. Manpower Group). Uit verder onderzoek blijkt dat vooral logistiek medewerkers, technisch medewerkers en planners of dispatchers erg lastig te vinden zijn. Deze beroepen zijn goed voor een kwart van het totale aantal vacatures. Verder is de boodschap duidelijk: de voorbije jaren zit hier maar weinig beweging in.
Hoe komt dat nu? De vraag naar professionals in planning is hoog en het aanbod van mensen die een job zoeken in workforce planning is verhoudingsgewijs laag. Een krappe arbeidsmarkt dus. Maar vooral vaardigheden en kennis lijken een struikelblok te zijn.
De planner is vaak een spilfunctie binnen de organisatie. Hierdoor worden er aan kandidaten hoge kwalitatieve eisen gesteld. Ervaring, communicatieve vaardigheden, analytisch vermogen, meertaligheid, flexibiliteit, multitasking en stressbestendigheid blijken vaak de breekpunten bij vacatures. Wanneer kandidaten doorgroeien vanuit de rol van hoofdverpleegkundige, technieker of chauffeur blijkt vooral vakspecifieke kennis een zorgwekkend punt te zijn. Kortom, planners met de juiste kennis zijn zeldzaam te spotten. Al hebben we bij Déhora een voortreffelijk aanbod, hint hint.
Het verschil tussen vraag en aanbod dreigt nog groter te worden. De competenties die nodig zijn om de rol van planner goed in te vullen zijn in beweging. Dankzij de digitalisering wordt een goede kennis van software steeds belangrijker. Al moeten de zogenaamde soft skills zoals attitude, persoonlijkheid en de wil om te blijven leren zeker niet onder doen.
Bij Déhora merken we dat werkgevers in toenemende mate te maken krijgen met een ‘profiel’ waar ze de vinger niet op kunnen leggen.
Uit onderzoek blijkt dat organisaties vaak tevergeefs het eigen netwerk en uitzendorganisaties inschakelen in de zoektocht naar geschikte planners. Juist omdat de functie van planner zo veelomvattend en tegelijk specifiek is, is bijzondere aandacht en focus onmisbaar.
Ons advies? Doe beroep op een partner met focus en specialisme in het vak. Iemand met een netwerk van planners en kennis van verschillende sectoren, maar daarnaast ook een proactieve houding aanneemt.
Peilingen door Manpower tonen aan dat het tekort aan personeelsplanners, manpower planners en dispatchers nog niet snel zal uitdoven. Is het dan nog steeds realistisch om te blijven zoeken naar kandidaten met een ruime werkervaring?
We moedigen organisaties aan de mythe van de perfecte planner los te laten en om in te zetten op ‘teachable fit’. Rekruteer kandidaten op basis van groeipotentieel, investeer in begeleiding en vakspecifieke trainingen in workforce planning en management. Laat kandidaten bouwen aan ervaring en kennis.
Wij adviseren je graag over de beste manier om kandidaten te zoeken of “nieuwe” planners klaar te stomen voor een functie van planner. Onze trainingen en coaching worden gegeven door docenten uit de praktijk. Experts die elke dag bezig zijn met het vak als planner en die kennis willen overdragen. Hun ervaring en voeling met verschillende sectoren is één van de grootste troeven waar iedereen van profiteert.
Bij Déhora kunnen we je helpen bij diverse vraagstukken rondom personeelsplanning. Waaronder de training van (nieuwe) planners of de werving en selectie van nieuwe collega’s. Nieuwsgierig? Klik dan zeker op onderstaande links.
De planner van vroeger is niet meer de planner van vandaag. Tegenwoordig zijn soft skills enorm belangrijk. Dit zijn de…