Je personeelsplanning verbeteren? Een slimmere personeelsinzet? We helpen je op weg 🔍

Zelfroosteren in de industrie, wat zijn de voordelen?

De voordelen van zelfroosteren in de industrie

De industriesector kenmerkt zich door vaste roosters, met vaste ploegen en vaste medewerkers waar men al jaren mee samenwerkt. Er zijn subculturen en hierdoor al hechte vriendschappen ontstaan. Wil je weten welke ploeg er op een bepaald moment werkt? Vraag het aan een willekeurige medewerker en hij weet het direct. In deze setting voelt men zich al jaren goed en veilig. Waarom kan zelfroosteren in de industrie dan toch zo’n groot voordeel opleveren?

Waarom zelfroosteren in de industrie een oplossing kan zijn

Steeds vaker bevelen de vakbonden werkgevers aan te sturen op flexibiliteit en zelfstandigheid bij hun werknemers. Door te sturen op deze elementen zal dit de werkgever een beter overzicht op het werkaanbod geven en de (fysieke en sociale) gezondheid van de medewerkers stimuleren. Daarnaast geeft het medewerkers de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer zij willen werken. De overige belangrijkste voor- en nadelen worden hieronder uiteengezet.

Voordelen voor medewerkers

Het grote voordeel van zelfroosteren is dat men als medewerker het eigen rooster kan plannen. Hierdoor kan men sporten wanneer het hen uitkomt, zorgverlof opnemen, de kinderen ophalen wanneer dat nodig is en in een ploegenomgeving deeltijds gaan werken. Daarnaast wordt deeltijds werken door zelfroosteren opeens een stuk gemakkelijker. Wetenschappelijk is er bewezen dat medewerkers (zowel sociaal als fysiek) gezond blijven door het zelfroosteren. Zo nemen de werknemers qua werkzaamheden en tijdsbesteding de regie zelf in handen. Dit zal vervolgens de kwaliteit van het werk ten goede komen. Ontplooiing is ook een belangrijk voordeel, omdat medewerkers zich niet meer op één afdeling binnen één team bevinden. Zo worden ze juist allround opgeleid en kunnen ze connecties aangaan met iedereen binnen de organisatie.

Voordelen voor werkgever

Medewerkers worden door de invoering van zelfroosteren meer allround, omdat ze in verschillende ploegen komen te werken en diverse taken zullen uitvoeren. Daarnaast kunnen werkgevers meer gaan spelen met het inzetten van het aantal medewerkers per shift en hiermee geld besparen. Ook vermindert zelfroosteren leegloop en het verlaagt overwerk. Andere voordelen van zelfroosteren zijn: aantrekkelijk werkgeverschap, ziekteverzuim omlaag, mogelijkheden voor parttime werken, opvangen van CAO-regels over bijvoorbeeld minder nachten (55+-regeling), voldoen aan CAO afspraken over duurzame inzetbaarheid enzovoort.

Welke nadelen ervaren werknemers bij de invoering van zelfroosteren?

Werktechnisch gezien vervallen veel zekerheden voor de medewerkers op het moment dat er een nieuwe manier van plannen wordt ingevoerd. Voor hen is zelfroosteren een ingrijpende stap die zowel hun leven op het werk, als privé, raakt. De onduidelijkheden over toeslagen, weekenden en het verlies van vastigheid zijn veel gehoorde redenen om de stap niet te zetten.

‘’Bij de invoering van zelfroosteren moeten lange termijn voordelen afgezet worden tegen korte termijn angsten’’

Starten met zelfroosteren? Dit moet u weten:

  • De verkenningsfase is vaak het moeilijkst, op dat moment is er namelijk nog veel onwetendheid en wantrouwen. Déhora ondersteunt u daarom graag vanaf het allereerste moment van het traject.
  • Een verandertraject duurt gemiddeld zo’n 2 tot 3 jaar, het is belangrijk om te beseffen dat de tijd nemen en medewerkers de tijd geven de key is voor een succesverhaal. Laat ook de negatieve emoties van uw medewerkers toe, deze zijn onderdeel van de verandercurve. Neem kleine stapjes, want hierdoor zal u meer medewerkers voor uw project winnen.
  • Soms blijkt gedurende een traject dat zelfroosteren niet de juiste methodiek is voor een organisatie om deeltijds werken te stimuleren. Déhora heeft dan wel al het veranderproces gestart. Zo kunt u samen met ons op zoek gaan naar een andere oplossing.

 

Ook interessant

nieuwe rol van planner bij zelfroosteren
De nieuwe rol van de planner bij zelfroosteren

In heel wat sectoren heeft de planner een eerder traditionele rol. Dit merken we vooral in de industrie. De planner…

succesfactoren voor zelfroosteren
7 succesfactoren voor zelfroosteren

De implementatie van zelfroosteren heeft een behoorlijke impact op uw organisatie. Zelfroosteren is ook niet voor elke organisatie een oplossing. Je…

horaires de travail
10 vuistregels voor gezondere ploegenroosters

In de kantlijn: soms zijn er omstandigheden waarbij het beter is om een andere keuze te maken. De ene medewerker…