Je personeelsplanning verbeteren? Inzicht in je roosters? Ga aan de slag met de Planscan 🔍

Voedingstips wanneer je nachtdiensten werkt

nachtwerk gezonde voeding

Gezond en gevarieerd eten is voor iedereen belangrijk. Maar wanneer je werktijd afwijkt van je biologische ritme, zoals bij nachtwerk, moet je extra rekening houden met de samenstelling van je voeding. Klinkt logisch toch? Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tijd voor een paar nuttige voedingstips tijdens nachtwerk!

Om tijdens de nachtdienst goed te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam brandstof van uitstekende kwaliteit nodig. Nachtwerk is topsport, we herhalen het nog eens.

Maar tijdens de nachtdienst grijpen veel werknemers naar tassen koffie, energy drinks, fast food en snack- en snoepautomaten. ‘s Nachts is je spijsvertering minder actief dan overdag. Je lichaam moet extra veel moeite doen om al die vetten en suikers te verwerken. Je voelt je al snel loom en moe. Toch even oppassen want op lange termijn kan een ongezond patroon aanleiding geven tot overgewicht en maag- of darmklachten.

Soep, salades, eiwitrijk voedsel en koolhydraatarm brood zijn een beter alternatief voor vette voeding. Nog steeds niet overtuigd? Aangepaste voeding tijdens de nachtdienst kan je alertheid tot wel 25% verhogen.

Klassiek 3 maaltijden schema

De verschillende tijdstippen waarop nachtwerkers eten, lopen vaak niet gelijk met het biologische ritme van honger en vertering. Het is aan jezelf om aan je lichaam het signaal te geven wanneer je ‘ontbijt’ en je ‘lunch’ vallen. Het aanhouden van 3 maaltijden helpt je lichaam om het ritme van je biologische klokken ‘gelijk te zetten’. Sla geen enkele maaltijd over. Zorg ervoor dat je lichaam niet het gevoel krijgt dat het in een ‘vastenperiode’ zit.

Eerste maaltijd

Onmiddellijk na het ontwaken heb je de meeste energie nodig. Vul je ‘ontbijt’ daarom met veel complexe koolhydraten en gezonde suikers. Je eerste maaltijd mag in principe ook meteen de meest vetrijke maaltijd van je dag zijn. Peulvruchten, soja, vis, gevogelte, schelpdieren, eieren, jonge kaas, magere melk, yoghurt, kwark en noten zijn enkele voorbeelden.

Tijdens je nachtdienst

Midden in je nachtshift voorzie je best een stevige gezonde lunch om je energieniveau op peil te houden. Een eiwitrijke maaltijd zorgt ervoor dat je alert en wakker blijft. Denk maar aan een boerenomelet.

Na je nachtdienst

Meestal heb je in de ochtend toch weer een kleine trek. Dan is het belangrijk om niet te veel te eten, anders kan je eventueel niet goed slapen. Eet bijvoorbeeld nog een kleine yoghurt, een beetje fruit of groente of drink een glas warme melk.

Extra energie nodig?

Heb je nood aan energie? Dan moet je niet noodzakelijk beroep doen op koffie en energy drinks. Cafeïne zorgt wel voor een boost, maar die ebt na een tijdje weer weg. Bovendien kan je er maagklachten van krijgen. Je kan je alertheid ook door middel van gezond voedsel positief beïnvloeden. De gouden regel is: ‘eiwitten zijn je beste vrienden’. Eiwitten helpen je om een langere periode wakker te blijven.

Vermijd cafeïne 3 – 4 uur voor het slapengaan. Cafeïne zorgt voor een kortere slaapduur en een slechtere slaapkwaliteit. Bedenk ook dat cafeïne in veel producten zit, onder andere in zwarte en groene thee en in chocolademelk.

Tot slot, babysteps!

Het heeft weinig zin om je voedingspatroon meteen overhoop te gooien. De kans op ‘hervallen’ is dan des te groter. Je moet ook niet meteen alle snacks bannen, maar eet er zo weinig mogelijk van en concentreer je in de eerste plaats op de gezonde dingen. Probeer jezelf te overhalen om 75% van je tijd gezond te eten. Bewaar de rest voor tussendoortjes die je echt niet wil opgeven.

Ook interessant

nachtwerk sociale leven
Sociale tips voor nachtwerkers | SOS nachtwerk

Trainingen met je sportclub, gezellig koken met het gezin of met je vrienden naar wedstrijden uit de Champions league kijken.…

slaaptips nachtwerk goede nachtrust
Slaaptips voor nachtwerkers | SOS nachtwerk

Nachtwerkers moeten overdag in bed kruipen, terwijl het buiten licht is en het lichaam net allerlei biologische processen geactiveerd heeft.…

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen
Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…