Je personeelsplanning verbeteren? Inzicht in je roosters? Ga aan de slag met de Planscan 🔍

Sociale tips voor nachtwerkers | SOS nachtwerk

nachtwerk sociale leven

Werk je in ploegendienst of tijdens de nacht? Dan werk je regelmatig wanneer familie en vrienden vrij zijn. Zodra familie en vrienden aan het werk of op school zijn, ben jij thuis om te rusten. Je directe omgeving toont niet altijd begrip. Lees snel onze sociale tips voor nachtwerkers.

Trainingen met je sportclub, gezellig koken met het gezin of met je vrienden naar wedstrijden uit de Champions league kijken. Dat zijn activiteiten die afgestemd zijn op dagarbeid. Nachtdiensten draaien betekent dat je andere momenten moet vinden om samen met partner, vrienden en/of kinderen te zijn. Bovendien bestaat er het misverstand dat je meer dingen zou kunnen doen in je vrije tijd, omdat die meestal overdag valt. Maar men durft snel te vergeten dat je lichaam zich overdag moet recupereren van een nachtdienst.

Sociale isolatie is dan ook een reëel risico van nachtwerk. Dit kan weer gevolg geven aan vermoeidheid, irritatie, apathie, verlaagde eetlust en zelfs burn-out. Toch moet het helemaal niet zo ver komen. De volgende sociale tips voor nachtwerkers kunnen dit voorkomen.

Communicatie

Doe je aan nachtwerk? Dan is het in de eerste plaats erg belangrijk dat je goed communiceert met je omgeving. Informeer je gezinsleden en vrienden over je werktijden. Een wekelijks bericht aan je beste vrienden, of een afdruk van je ploegenrooster op de koelkast zijn goede manieren om te communiceren wanneer je elkaar overdag niet spreekt. Hoe beter zij je sociale situatie kennen, hoe meer ze daar rekening mee kunnen houden.

Sociale tijd = quality time

Maak een punt van quality time in je gezin en met je vrienden. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk samen te eten zonder afleiding door TV of gsm. Ongeacht of dit ‘s ochtends of ‘s avonds is. Tijdens een gezamenlijke maaltijd kan je met elkaar praten, activiteiten inplannen, problemen uitpraten of het verloop van je dag/nacht bespreken. Neem zelf het initiatief wanneer dat kan. Zo maak je duidelijk dat je je sociale contacten niet zomaar laat verwateren.

Niet tijdsgebonden activiteiten

Tracht gemeenschappelijke interesses te vinden die je op verschillende momenten kan plannen. Zoek bijvoorbeeld activiteiten die niet aan vaste tijdstippen gebonden zijn. Zoals joggen, zwemmen, tennis,…

Werk-privébalans

Regelmatige en voorspelbare ploegenroosters bieden een goede ondersteuning aan je sociale leven. Ook bij ploegenroosters zijn er namelijk methodes waarbij je als medewerker inspraak krijgt in eigen werktijden. Methodes die de mogelijkheid bieden om activiteiten zoals hobby’s en opleidingen te plannen in lijn met werkroosters. Spreek erover met de verantwoordelijke van je planning.

Bewaak de balans

Als nachtwerker of ploegenwerker breng je overdag de tijd grotendeels door met slapen en rusten. Overleg met je gezin en vrienden over de beste manier om voldoende slaap te krijgen. Dat helpt hen om zich bewust te worden van jouw levensstijl en je behoeftes. Tot slot, vergeet vooral niet om naar je eigen lichaam te luisteren. Zoek een goede balans tussen je gezondheid en je tijd met familie en vrienden.

Met deze sociale tips voor nachtwerkers krijg je gegarandeerd een betere balans tussen je werk en sociale contacten. Bij Déhora zijn wij fan!

Ook interessant

slaaptips nachtwerk goede nachtrust
Slaaptips voor nachtwerkers | SOS nachtwerk

Nachtwerkers moeten overdag in bed kruipen, terwijl het buiten licht is en het lichaam net allerlei biologische processen geactiveerd heeft.…

nacht van de arbeid workshops gezondheid nachtwerk
World Health Day – gezondheid en nachtwerk

Bewustwording en preventie Naar schatting werkt 12% van de Belgische beroepsbevolking met enige regelmaat ’s nachts of in late en…

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen
Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…