Door Frank, medewerker Advies bij Déhora, liep een nachtdienst mee bij het GVB. GVB is een Nederlands openbaarvervoerbedrijf . Het verzorgt het openbaar vervoer in de gemeenten Amsterdam en Diemen en het tot de gemeente Ouder-Amstel behorende Duivendrecht. Daarnaast exploiteert het verschillende lijnen.
“Na een goed gesprek over nachtdiensten bij GVB nodigde René van Poelgeest (programmamanager Bus) me uit om in de nacht van 13 op 14 maart een nachtdienst mee te draaien met het zorgteam en de Verkeerscentrale. De nachtdienst begon om 23.00 uur bij het zorgteam. Dit team staat ’s nachts paraat om de nachtwerkers van het GVB te ondersteunen, mocht zich tijdens de dienst ergens een probleem voordoen. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, een lastige passagier of een knokpartij in de bus. Het zorgteam wordt in deze gevallen direct ingeschakeld om ondersteuning te bieden. Bij openbare orde (een knokpartij) wordt ook om politieassistentie gevraagd.”
“Nadat ik 13 maart overdag nog gewoon had gewerkt op ons kantoor, diende zich direct al de eerste vraag aan: Ga ik voor de nachtdienst nog even slapen?”
“Mijn laatste nachtdienst dateert van een kleine dertig jaar geleden. Ik besluit om 21.00 uur een uurtje te gaan liggen, de wekker stond gezet op 22.00 uur. Na vijftig minuten staren naar het plafond, schrik ik tot mijn grote verbazing om 22:00 uur toch wakker van de wekker. Ik besluit bewust mijn ochtendritueel toe te passen: douchen, aankleden en “ontbijten”. Dat blijkt achteraf een goed besluit want ik heb geen enkel probleem gehad met wakker blijven tijdens de nacht.”
“Om 23.00 uur maak ik kennis met Hulya en Sander van OV-zorg. We gaan samen op pad en krijgen binnen een paar minuten al de eerste melding: een medewerker wordt bedreigd op de tram. Als we ter plekke komen, wordt de medewerker al opgevangen door haar collega’s. Hulya en Sander doen hun werk en even later wordt er na tussenkomst van de politie aangifte gedaan. Goed om te zien dat de bedreigde collega goed wordt opgevangen en alle benodigde steun krijgt. De rest van de nacht verloopt redelijk rustig, waardoor ik volop in de gelegenheid was om de medewerkers alles te vragen over het draaien van nachtdiensten.”
“Om 03.00 uur is het tijd voor een korte eetpauze. We rijden langs een nachtelijke snackbar voor iets lekkers en nemen snacks mee om op de vestiging Arlandaweg te nuttigen. We praten tijdens het eten wat over de wet- en regelgeving met betrekking tot nachtdiensten. Sander en Julia zijn nauwelijks op de hoogte van wat volgens de wet wel of niet mag rondom nachtdiensten. Zij hebben het volste vertrouwen dat hun werkgever de regels correct naleeft.”
“Later die nacht (om 04.00 uur) ga ik naar de verkeerscentrale waar ik nog kort spreek met de verkeersleiding. De verkeerscentrale heeft een aantal tunnels in beeld om in de gaten te houden of daar gevaarlijke omstandigheden zijn. Alle chauffeurs staan ’s nachts in contact met de verkeerscentrale. Ook hier heb ik ongeveer dezelfde ervaringen met betrekking tot het werken in de nacht. Op de verkeerscentrale vinden ze het erg leuk dat de leden van het OV-zorgteam langskomen omdat de nachten soms lang en eenzaam zijn.”
“Het is duidelijk dat elke medewerker die ik die nacht spreek zijn eigen ervaringen heeft bij het nachtwerk. De één vindt dat nachtdiensten nou eenmaal bij het werk horen, de ander vindt het geweldig om tijdens de nacht zoveel vrijheid te ervaren. De één vindt het een groot nadeel dat het slapen voor en na een nachtdienst erg lastig is, de ander ervaart geen enkel probleem met slapen.”
“Enkele medewerkers die ik spreek maken gebruik van melatoninetabletten om beter in slaap te komen en in sommige gevallen wordt de slaap ingehaald door meerdere korte slaapmomenten op een dag. Sander en Julia vertellen dat zij thuis geen maatregelen hebben getroffen om beter te kunnen slapen (zoals lichtwerende gordijnen of oordoppen).”
“Omdat de werkroosters lang van tevoren bekend zijn bij de medewerkers is er voldoende tijd om de onregelmatige werktijden af te stemmen met gezin, vrienden en verenigingsleven.”
“Rond 06.00 uur kom ik thuis in de hoop direct de slaap te vatten, maar dat valt tegen. Ik lig van 06.00 tot 12.00 uur wakker. Ik doe geen oog dicht terwijl ik toch behoorlijk moe ben. Zouden melatoninetabletten nu geholpen hebben? Uiteindelijk sta ik op om naar mijn werk te gaan en om 12.30 uur zit ik weer achter mijn bureau. Vrijdagavond voel ik het effect van de overgeslagen nacht. Ik ben erg moe en val vroeg in een diepe slaap. De rest van het weekend blijft het gevoel een nacht te hebben gemist aanwezig. Pas na het weekend voel ik me weer zoals het hoort.”
“Het was een boeiende en interessante ervaring. Respect voor al die medewerkers in Nederland die van tijd tot tijd nachtdiensten draaien! Bedankt GVB!”
GVB verbindt Amsterdam, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Iedere dag reizen zo’n 700.000 mensen met het openbaar vervoer door de stad. Met een uitgebreid netwerk van tram-, bus- en metrolijnen en veerverbindingen over het IJ zorgt GVB dat alle reizigers veilig, snel en comfortabel op hun plaats van bestemming komen. Kijk voor meer informatie over het GVB op: www.gvb.nl
Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…
Schiphol is de oudste internationale luchthaven ter wereld, en ze ligt nog steeds op dezelfde plaats waar het eerste vliegtuig landde.…