Je personeelsplanning verbeteren? Inzicht in je roosters? Ga aan de slag met de Planscan 🔍

Heldin van de nacht – Kimberly Van Cauwenbergh

helden van de nacht nacht werk kimberly

Nachtwerk is geen eitje. Daarom zetten we in de maand april een aantal heldhaftige medewerkers in de kijker die op regelmatige basis met de nacht staan. Onze heldin van de nacht is dit keer Kimberly Van Cauwenbergh, 29 jaar, verpleegkundige UZ Leuven.

Hoe lang werk je al nachtdiensten?

“Ik werk ongeveer 4,5 jaar als pediatrisch verpleegkundige bij UZ Leuven. Al sinds het begin werk ik wisselend met de nacht. De eerste 3 jaren daarvan werkte ik de helft van de tijd nachten, en de andere helft in dagdienst. Wat telkens neerkwam op ongeveer 8 nachten per maand. Sinds de geboorte van mijn dochter is dit aantal wel sterk geminderd en werk ik de nacht enkel wanneer het niet anders kan volgens de bezetting. Het aantal nachten kan dus variëren.”

Hoe vaak werk je in de nacht?

“Ik werk in een shiftensysteem met vroeges, lates en nachten. Meestal is dat 8 dagen op rij van maandag tot maandag. Zonder een vaste regelmaat in de shiften.”

Hoe ervaar jij werken in de nacht?

“Geloof het of niet, maar werken in de nacht is voor mij vaak een verademing. Het is een mogelijkheid om even weg te zijn van de drukte en de gespannen sfeer in het ziekenhuis overdag. De werkdruk overdag kan enorm hoog zijn. Tijdens de nacht heb ik dan ook wat meer tijd om mijn werk goed af te ronden. En omdat de meeste patiënten slapen is het sociale aspect van de job als verpleegkundige ook wat minder vermoeiend. Niet dat ik het niet leuk vind om met patiënten te praten of om een luisterend oor te bieden. Maar het kan wel wat energie van je vragen.”

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van nachtwerk?

“Naast de voordelen die ik al heb gemeld, is nachtwerk erg interessant omwille van de financiële extra. Ook is het overdag vaak wat rustiger in de winkels, en ik kan me beter vrijmaken tijdens de kantooruren. Bijvoorbeeld om afspraken in te plannen bij de bank of bij de arts. Wat bij een 9 to 5 niet altijd even vanzelfsprekend is.”

Wat vind je het meest lastige aan nachtwerk?

“Vooral de combinatie met mijn gezin vind ik best zwaar, en al zeker omdat ik een jonge dochter heb. Dat is ook de reden waarom ik er bewust voor gekozen heb om minder nachten te doen. Anders moet je je slaapuren zo indelen dat je toch nog de nodige zorgen kan bieden. Maar dat is bijna niet te doen. Verder is het zo dat vrienden en kennissen net thuis komen of thuis zijn wanneer ik naar het werk moet vertrekken. Het is dus niet evident om ‘s avonds nog op café te gaan, of om achterover in de zetel te vallen om helemaal tot rust te komen met een Gin Tonic om maar te zeggen.”

“De overschakeling telkens van dag en nachtritme is ook fysiek niet vanzelfsprekend. Zeker die overschakeling van dag- naar nachtritme kan wel doorwegen. Ik ervaar dat ik dan erg moe ben, soms zelfs misselijk. De dagen dat ik dan vrij ben, heb ik ook echt wel nodig om te recupereren. Maar dat moet in combinatie met de huishoudelijke taken.”

Onze andere helden van de nacht

Neem zeker even een kijkje naar onze andere strijdachtige helden!

Ook interessant

nacht van de arbeid workshops gezondheid nachtwerk
World Health Day – gezondheid en nachtwerk

Bewustwording en preventie Naar schatting werkt 12% van de Belgische beroepsbevolking met enige regelmaat ’s nachts of in late en…

Held van de nacht Robrecht Vermoesen
Held van de nacht – Robrecht Vermoesen

Robrecht werkt bij BAM Contractors (hoofdaannemer binnen de bouw van grote gebouwen, infrastructuur, wegen, spoorwegen en industriële projecten). In augustus…

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen
Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…