Je personeelsplanning verbeteren? Een slimmere personeelsinzet? We helpen je op weg 🔍

Helden van de nacht – Shane De Clerck

nachtwerk shane helden

Nachtdiensten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom zetten we in de maand april een aantal helden van de nacht in de kijker die op regelmatige basis met de nacht staan. De eer is ditmaal aan Shane De Clerck, 29 jaar, verkeersleider voor Infrabel.

Shane De Clerck werkt bij Infrabel (infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen). Hij is sinds 7 september 2009 werkzaam in het station van Antwerpen-Berchem als verkeersleider.

Hoe lang werk je al nachtdiensten?

“Sinds april 2018 werk ik in 3 ploegen (vroege, late, nacht), na een opleidingsperiode van ongeveer 8 maanden gevolgd te hebben. Dus al 8 jaar.”

Hoe vaak werk je in de nacht?

“De nachtdienst is bij ons steeds van 22u00 tot 06u00 ongeacht of het een weekdag of weekend is. Het uurrooster is een steeds herhalende cyclus van verschillende diensten verspreidt over een periode van 12 weken. Dit komt erop neer dat ik afhankelijk van de maand 1 tot 2 weken per maand nachtdienst heb.”

Hoe ervaar jij werken in de nacht?

“Het is uiteraard een totaal ander ritme dan overdag werken. Ik ervaar dit op een vrij positieve manier. Er rijden minder treinen met de nacht, voornamelijk zijn dit goederentreinen. Dit maakt het makkelijker dan overdag om het verkeer goed te regelen. Nochtans worden er tijdens deze uren zo goed als elke nacht delen van de sporen buiten dienst gesteld. Bijna altijd voor onderhoud. Dit brengt infrastructuurbeperkingen met zich mee. En daar moet ik rekening mee houden om het treinverkeer in veilige banen rond deze werven te leiden. Een goede concentratie is dan zeker een must.”

station werken nacht
station berchem nacht

Waar haal jij je energie vandaan?

“Ik probeer op regelmatige basis te gaan sporten. Zo ga ik joggen en speel ik regelmatig zaalvoetbal. Ik ondervind dat dit mijn lichaam doorgaans meer energie geeft op de momenten dat ik het nodig heeft. Goede eetgewoonten hebben ook een positief effect op mijn energieniveau.”

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van nachtwerk?

“Ik ben persoonlijk geen ochtendmens maar eerder een nachtuil. De uren van de nacht komen voor mij meer overeen met mijn natuurlijk bioritme. Doordat ik tijdens de nacht kan werken, ben ik overdag thuis. Daardoor kan ik allerlei dingen doen op uren wanneer de meeste mensen aan het werk zijn. Bijvoorbeeld boodschappen doen als mijn vrouw op haar werk is. Verder heb ik alle ruimte om iets in het huishouden te doen, etc.”

Het feit dat ik een extra financiële vergoeding krijg voor nachtwerk is uiteraard ook goed meegenomen.

Wat vind je het meest lastige aan nachtwerk?

“Ondanks het feit dat ik eerder een nachtuil ben is het toch vermoeiend om heel de nacht door actief te zijn. Je probeert wel om na je nachtdienst 8 uur te slapen om zo toch de nodige rust te nemen. Desondanks voel ik mezelf doorgaans toch minder actief overdag dan anders. Ik merk dat ik mezelf soms moet voortslepen om wakker te worden gedurende de eerste 2 uren nadat ik geslapen heb. Als ik niet voldoende geslapen heb na mijn nachten, merk ik ook dat ik sneller vatbaar ben om ziek te worden.”

Welke persoonlijk tips wil je meegeven aan andere nachtwerkers?

“Probeer zeker om je 8 uren slaap te nemen na elke nacht. Ook al wil je toch zoveel mogelijk tijd met je familie spenderen. Je moet echt luisteren naar je lichaam, anders kan zich dit later wel eens wreken. Wat mij persoonlijk wel helpt, is om mijn slaapkamer zo donker mogelijk te maken zodat mijn lichaam denkt dat het nog nacht is terwijl eigenlijk buiten de zon schijnt. Als ik dit niet doe, merk ik dat ik wakker word terwijl ik eigenlijk niet uitgeslapen ben.”

Onze andere helden van de nacht

Neem zeker even een kijkje naar onze andere strijdachtige helden!

 

Ook interessant

helden van de nacht nacht werk kimberly
Heldin van de nacht – Kimberly Van Cauwenbergh

Hoe lang werk je al nachtdiensten? “Ik werk ongeveer 4,5 jaar als pediatrisch verpleegkundige bij UZ Leuven. Al sinds het…

Held van de nacht Robrecht Vermoesen
Held van de nacht – Robrecht Vermoesen

Robrecht werkt bij BAM Contractors (hoofdaannemer binnen de bouw van grote gebouwen, infrastructuur, wegen, spoorwegen en industriële projecten). In augustus…

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen
Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ’s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…