Déhora is officieel ISO 27001 gecertifieerd dienstverlener meer informatie

Handige tips voor betere ploegenroosters voor nachtwerkers

gezonde werktijden nachtshift ploegenroosters

De invloed van werkroosters wordt vaak onderschat bij nachtwerk. De opmaak van evenwichtige ploegenroosters heeft immers een positieve invloed op gezondheid en op motivatie. Een ergonomische werkrooster kan er al snel voor zorgen dat nachtwerk minder zwaar wordt. We helpen je graag op weg met een aantal richtlijnen.

Er is niet één zaligmakend type ploegenrooster dat een einde maakt aan de risico’s die verbonden zijn met nachtwerk. Maar er zijn wel tal van mogelijkheden om werkroosters voor nachtwerkers minder zwaar te maken. Dit start vaak bij de planner of de planning. Een goede planning voorkomt onder meer te lange diensten en overwerk. Hierdoor krijgen je nachtwerkers meer tijd om te herstellen.

Personeelsbezetting tijdens de nacht

Een goede personeelsbezetting tijdens de nacht is immers van groot belang. Door een goede bezetting zorg je ervoor dat er altijd voldoende mensen met de juiste kennis in de nachtdienst aanwezig zijn. Dit werkt tijdens de nacht ook veel veiliger! Daarnaast biedt het voldoende gelegenheid om broodnodige pauzes te nemen. Onderzoek naar vermoeidheid toont bijvoorbeeld aan dat nachtarbeiders zich opmerkelijk alerter voelen wanneer ze halverwege hun dienst een pauze kunnen nemen.

Inspraak in ploegenroosters

Bij nachtwerk denken de meeste mensen meteen aan een vaste 2-, 3-, 4- of 5-ploegendienst. Ze denken niet aan individuele werktijden, of aan inspraak in ploegenroosters. Nochtans bestaat er binnen traditionele ploegendiensten ruimte voor individualiteit en flexibiliteit. Dat kan bijvoorbeeld dankzij het zelfroosteren.

Door je medewerkers invloed te geven over hun eigen werktijden, kan er rekening gehouden worden met persoonlijke wensen zoals hobby’s of trainingen. Zelfs met persoonlijke eigenschappen en levensfases. Zo zullen nachtmensen vaker een nachtdienst willen draaien dan ochtendmensen of mensen met kleine kinderen. Met zelfroosteren kan dit! (Waar wacht je dus nog op? Hint hint). Het zelfroosteren is een methode om nachtwerk effectiever, efficiënter maar ook gezonder te maken.

Ergonomische vuistregels

Als planner heb je tot slot nog een aantal ‘tools’ in handen om gezonde en evenwichtige ploegenroosters te maken. Dit zijn de befaamde ‘ergonomische vuistregels‘.  Deze richtlijnen kunnen eenvoudig worden toegepast, waar dat praktisch haalbaar is. We herhalen ze nog eens:

  • Voorwaartse rotatie van diensten, binnen een reeks
  • Korte rotatie tussen diensten
  • Minimaal 2 en maximum 6 diensten meteen na elkaar
  • Wekelijkse arbeidstijd ten hoogste 34-38 uur (afhankelijk zwaarte rooster)
  • 56 uur aaneengesloten rust na een serie nachtdiensten
  • Half uur pauze midden van een dienst
  • Maximum 9 uur per shift
  • Begin- en eindtijden om 07.00-15.00-23.00 uur
  • Voorspelbaar roosterpatroon
  • Minimum 40% van avonden en weekenden vrij

Zo zie je maar dat we met evenwichtige ploegenroosters heel wat kunnen bereiken, en het vooral nog vrij makkelijk op te lossen valt. Waar wachten we dus nog op? Doe het nu! Voor meer info over zelfroosteren, surf dan snel naar onze pagina. Wij staan ook altijd klaar om persoonlijk op jouw vragen te antwoorden.

Ook interessant

tips voor een betere slaap bij ploegendiensten
6 Slaaptips bij werken in ploegendienst met nachtwerk

Nachtwerkers moeten overdag in bed kruipen, terwijl het buiten licht is en het lichaam net allerlei biologische processen geactiveerd heeft.…

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen
Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…

horaires de travail
10 vuistregels voor gezondere ploegenroosters (met nachtwerk)

In de kantlijn: soms zijn er omstandigheden waarbij het beter is om een andere keuze te maken. De ene medewerker…