Je personeelsplanning verbeteren? Inzicht in je roosters? Ga aan de slag met de Planscan 🔍

Werktijden op maat klinkt voor iedereen ideaal. Het is nu eenmaal hot! Medewerkers van het woonzorgcentrum Karel Picqué kiezen binnenkort hun eigen werktijden. Enerzijds kiezen ze op welke dagen ze werken, maar anderzijds ook hun uren. Met de omschakeling naar de methode van ‘zelfroosteren’ komt OCMW Deinze tegemoet aan gezonde en gezinsvriendelijke uurroosters, die in de eerste plaats blijven voldoen aan de werkvraag.

Gezonde en flexibele uurroosters met zelfroosteren

De opmaak van cyclische uurroosters kan een ingewikkelde, maar vooral een tijdrovende activiteit zijn. Je wilt graag tegemoet komen aan de eisen en verwachtingen van je medewerkers. Al moet er wel steeds voldoende personeel op de werkvloer zijn.

Het woonzorgcentrum Karel Picqué zag al snel in dat cyclische roosters vaak niet meer voldoen aan de huidige noden van de zorg. Heel wat tijd ging naar het blussen van brandjes, en het voortdurend bijsturen van uurroosters. Van de oorspronkelijke cyclische uurroosters bleef uiteindelijk maar weinig over. Voor medewerkers was het dan weer een hele opgave om zaken zoals opleidingen, hobby’s of tijd met kinderen en natuurlijk hun partner te plannen naast hun werktijd. Om al die echtscheidingen te voorkomen kon een oplossing niet snel genoeg komen. Verschillende oplossingen werden overwogen om op een vlotte en flexibele manier tegemoet te komen aan die noden.

Koen Dierick, Algemeen directeur woonzorg: “We waren op zoek naar een manier om personeel op een gezonde en flexibele manier te plannen. Waarbij iedereen evenveel inspraak en mogelijkheden heeft om een eerlijk en evenwichtig uurrooster te verkrijgen. En waarbij mensen vooral effectief aanwezig zijn wanneer dat voor de zorg nodig is. Zo kwamen we toevallig op een studiedag terecht (DOT-zorg) en maakten we kennis met Déhora en het zelfroosteren.”

Van start!

Ter voorbereiding van het zelfroosteren organiseerde ze verschillende informatiesessies. Allereerst werd er in de werkgroep van OCMW Deinze de eerste krijtlijnen vastgelegd van de nieuwe werkmethode.

Vervolgens werden ook de medewerkers van woonzorgcentrum Karel Picqué actief betrokken bij de opstart van het zelfroosteren. Stap voor stap werd het concept van de nieuwe werkmethode uitgelegd. Denk maar aan meer inspraak in werktijden, maar ook meer verantwoordelijkheid over de eigen  uurroosters. De medewerkers waren vrij snel overtuigd. Zo werden er ook trainingsmomenten ingepland waarop ze de nieuwe software konden oefenen. Hierdoor kunnen ze zelf uurroosters opmaken volgens het principe van zelfroosteren.

Eind oktober 2017 ging woonzorgcentrum Karel Picqué ‘live’ met zelfroosteren. Medewerkers stellen voor de eerste maal zelf een uurrooster op voor de komende maand. En ze zijn alvast voorzichtig enthousiast. To be continued!

Ook interessant

zelfroosteren webinar personeelsplanning
Webinar: 10 tips voor zelfroosteren met succes

Starten met zelfroosteren doe je niet in een vingerknip. Het is immers een nieuwe manier om werktijd in te vullen, én…

ocmw mortsel zelfroosteren
Mortsel zet een stap vooruit met zelfroosteren

Eigenaarschap, bewustwording en verantwoordelijkheid Zelfsturing en medezeggenschap zit Mortsel in het DNA. Daarom wilt Mortsel de betrokkenheid van haar medewerkers…

horaires de travail
10 vuistregels voor gezondere ploegenroosters

In de kantlijn: soms zijn er omstandigheden waarbij het beter is om een andere keuze te maken. De ene medewerker…