Je personeelsplanning verbeteren? Een slimmere personeelsinzet? We helpen je op weg 🔍

Thuis wachten tot het brandt? Dan ben je aan het werk…

brandweer wachtdiensten

Tijdens een thuiswachtdienst moet een medewerker niet fysiek aanwezig zijn op het werk. Maar hij of zij moet wel oproepbaar zijn in het geval dat ondersteuning vereist is. Die wachtdienst thuis moet nu ook als arbeidstijd worden gezien. Ook al kijkt die medewerker gewoon tv. Dat besliste het Europees Hof van Justitie. Een beslissing met mogelijke verregaande gevolgen.

Thuiswachtdienst is beperking van vrijheid?

Wie van thuis uit een wachtdienst doet voor het werk, en op relatief korte tijd op het werk moet kunnen zijn, mag die uren aanrekenen als arbeidstijd. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in de zaak van Rudy Matzak (56), een vrijwillige brandweerman uit Nijvel.

Matzak werkte voor de brandweer van Nijvel. Eén week per maand was hij ’s avonds en in het weekend van wacht. Tijdens die wachtdienst moest hij binnen de grenzen van zijn woning blijven. Bij brand moest hij binnen de 8 minuten gehoor kunnen geven aan een oproep. Zoals alle vrijwillige brandweermannen in België ontving hij enkel een vergoeding tijdens effectieve interventies en oefeningen. Maar Matzak – gesteund door 35 collega’s – was ervan overtuigd dat alle ‘verloren’ uren betaald moeten worden volgens het loon van een beroepsbrandweerman.

Het uiteindelijk oordeel van het Hof luidde: “De thuiswachtdienst die wordt verricht door een werknemer, waarbij hij verplicht is om binnen acht minuten gehoor te geven aan oproepen van de werkgever, beperkt sterk de mogelijkheid om andere activiteiten te ondernemen en moet als arbeidstijd worden aangemerkt”. Bij een wachtdienst zou je dus onvoldoende vrij zijn om eigen tijd of locatie te bepalen, of om van je vrije tijd te genieten.

Vrijwillige brandweer op de helling

Het arrest legt een bom onder de vrijwillige brandweer in België, Nederland en Duitsland. Zeker voor het Belgische brandweerkorps, dat grotendeels uit vrijwilligers bestaat, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. België telt ongeveer 12.000 vrijwillige pompiers, 75% van het totale korps. Het is nagenoeg onmogelijk om al die brandweerlieden per uur te betalen. Onvermijdelijk zullen ze het dan met minder brandweermannen moeten stellen. Bijgevolg zal het hele systeem moeten worden herzien. De vraag is maar of het zover zal komen. Volgens een omzendbrief van de minister zijn brandweermannen vrij om elk moment hun beschikbaarheid in te trekken.

Nochtans heeft het arrest mogelijke consequenties voor andere beroepen waar sprake is van wachtdiensten, zoals in de zorg.

To be continued!

Ook interessant

klokje 12-uursdiensten
Een 12-uursdienst: onbespreekbaar of interessant?

Bij Déhora zijn we geen uitgesproken voor-of tegenstander van 12-uursdiensten. Maar we geven wel het advies om langere werkdagen met…

extra handen nodig op de planning
Extra handen nodig op de planning?

Je kent het wel, een nieuwe werkwijze of een nieuw systeem om je planning op te maken. Het is een experiment om…

dehora nieuws personeelsplanning
Déhora en zelfroosteren in het nieuws

Herbeluister VRT radio 1 – “de wereld vandaag” interview met Luk Berlanger: Beluister het interview (vanaf min 18) Herbekijk VRT Nieuws…