Je personeelsplanning verbeteren? Een slimmere personeelsinzet? We helpen je op weg 🔍

CHU Brugmann verkozen tot nachtwerkgever van het jaar!

dehora nacht van de arbeid brugmann

Universitair Verplegingscentrum Brugmann verkozen tot nachtwerkgever van het jaar. Nacht van de Arbeid zet organisaties in de kijker wanneer ze aandacht besteden aan nachtarbeid en gezondheid. Medewerkers uit verschillende sectoren konden hun werkgever nomineren. Op basis van verschillende criteria selecteerde een deskundige jury het Brusselse verplegingscentrum tot de gelukkige winnaar.

In het Universitair Verplegingscentrum Brugmann werken meer dan 1400 medewerkers. Elke nacht zijn honderden nachtwerkers in de weer om patiënten van goede zorg te voorzien. Dankzij een gericht hr-beleid voor nachtwerkers hecht Brugman speciaal aandacht aan de gezondheid van verzorgend personeel.

Medezeggenschap en betrokkenheid

Er worden o.a. aangepaste en gezonde maaltijden voorzien. Ook hebben medewerkers medezeggenschap in de wijze waarop uurroosters tot stand komen.Bij dit laatste wordt extra rekening gehouden met de levensfase en situatie van werknemers. Oudere en zwangere werknemers kunnen op aanvraag een minder zware dienst krijgen, of ruilen met een collega. Het management toont ook een hoge mate van betrokkenheid. Zo zijn ze voortdurend rechtstreeks aanspreekbaar bij vragen of moeilijkheden. Ook worden medewerkers op regelmatige basis uitgenodigd om deel te nemen aan interne overlegmomenten. Om het gevoel van veiligheid tijdens de nachtdienst te borgen, beschikt Brugmann over een mobiele team dat ‘s nachts waakt over de veiligheid op de verschillende afdelingen.

Nacht van de arbeid

Op 1 mei zetten we nachtarbeid en de nachtwerkgever in de kijker. Waarom niet ook uw nachtwerkers in de bloemetjes zetten? Exacte cijfers zijn niet bekend, maar naar schatting werkt zo’n 12% van de Belgische beroepsbevolking met enige regelmaat ’s nachts of in late/vroege uren. Maar nachtwerk of nachtarbeid is verre van vanzelfsprekend. Wie ‘s nachts werkt, in een volcontinu systeem of in specifieke nachtdiensten, heeft vaak met extra fysieke en sociale uitdagingen te maken. Ook is statistisch gezien de kans op bedrijfsongevallen en fouten groter bij werken in de nacht. De juiste structurele maatregelen kunnen er echter voor zorgen dat medewerkers veilig en gezond in nachtdienst kunnen werken.

Naar aanleiding van, maar ook nà de Nacht van de Arbeid organiseert Déhora doorlopend een aantal leuke en leerrijke initiatieven rond gezondheid en veiligheid voor nachtwerkers