Dringende ondersteuning bij personeelsinzet en personeelsplanning in deze coronacrisis?. 🔍

Onze held van de nacht – Cedric Weyn

onze held van de nacht

Nachtwerk is niet vanzelfsprekend. Daarom zetten we in de maand april een aantal heldhaftige medewerkers in de kijker die op regelmatige basis met de nacht staan. Onze held van de nacht is deze keer Cedric Weyn, 22 jaar, bewakingsagent.

Cedric is 22 jaar en werkt sinds mei 2017 bij Flanders Port Security als bewakingsagent in de Waasland Haven op Linkeroever. Aan de toegangspoorten doet hij o.a. de in- en uitgangscontrole van bezoekers en leveringen door vrachtwagens. Als de site gesloten is (in de nacht en in de weekends en feestdagen) doet hij de bewakingsronde op het terrein, met de auto, omdat de site zo groot is (2,5 km op 500 m).

Hoe lang werk je al nachtdiensten?

“Na een interim periode van 8 maanden ben ik in januari 2018 vast in dienst. De eerste maanden als interimkracht deed ik nog geen nachten. Sinds eind augustus 2017 deed ik af en toe eens een nachtdienst. Vanaf oktober 2017 ben ik van werkplaats veranderd (een ander havenbedrijf op een andere kaai). Ik ben dan volop gaan meedraaien in de nachtdiensten.”

Hoe vaak werk je in de nacht?

“De dienstregeling is zeer afwisselend. Pas rond de 25e van de huidige maand, kennen we ons uurrooster voor de volgende maand. Er zijn maanden waar er tot 8 nachten zijn gepland. Soms tot 4 nachten na elkaar maar soms ook 2 nachtdiensten die volgen op 2 dagdiensten of zelfs af en toe 1 of 2 nachten.”

“Elke dienst duurt 12 uur, ofwel van 7 u ’s morgens tot 19 uur ’s avonds bij dagdienst, De nachtdienst loopt van 19 u tot 7 uur ’s morgens. Aangezien de dienstlengte 12 uur is, heb ik na 14 werkdagen mijn maandelijkse contracturen gewerkt.”

Hoe ervaar jij werken in de nacht?

“Omdat ik nog jong ben, heb ik totaal geen probleem met de nachtdiensten. Omdat ik nog in “hotel mama” woon en de rest van de familie overdag werkt, is het altijd rustig in huis als ik moet slapen, vooral omdat ik een rustige buurt woon.”

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van nachtwerk?

“Ik vind het zeer aangenaam om ’s nachts te werken. Het is rustig, er zijn bijna geen bazen en ik kan zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Aangezien ik niet graag ‘s morgens vroeg wakker word gemaakt door mijn wekker, vind ik het heerlijk om bij een nachtdienst lang te kunnen slapen. Ook al is het overdag.”

“Omdat de nacht- en dagdiensten 12 uur duren heb ik ook minder diensten nodig om aan mijn contracturen te komen en ben ik dus vaak en lang thuis. Bijvoorbeeld, in april werk ik 176 uur en toch heb ik elk weekend een verlengd weekend.”

“Een ander voordeel is dat ik vaak overdag thuis ben en dus op rustige momenten kan gaan winkelen. Of in de daluren naar het zwembad kan gaan sporten. Ook het verkeer is een voordeel als je in ploegen werkt die niet op de “normale” uren eindigen. Geen files en snel op het werk of thuis.”

Wat vind je het meest lastige aan nachtwerk?

“Een nachtdienst van 12 uur is natuurlijk erg lang. Elke nacht tussen 3 en 4 uur voel ik een dipje en is het even moeilijker om wakker te blijven. Om 3 uur ’s nachts heb ik er bijvoorbeeld al 8 uur op zitten. Wanneer “normale” ploegwerkers naar huis gaan, moet ik nog 4 uur verder doen. In de zomer is het soms lastig om na een nachtdienst het licht te zien worden, de dag en de zon te zien aanbreken en dan toch naar bed te moeten gaan.”

Welke persoonlijk tips wil je meegeven aan andere nachtwerkers?

“Om goed te kunnen slapen heb ik een rolluik in mijn kamer waardoor het ook overdag volledig donker is en ik dus goed kan slapen. Een goede verduistering kan ik iedereen aanraden die overdag moet slapen.”

Onze andere helden van de nacht

Neem zeker even een kijkje naar onze andere strijdachtige helden!

Ook interessant

helden van de nacht nacht werk kimberly
Heldin van de nacht – Kimberly Van Cauwenbergh

Hoe lang werk je al nachtdiensten? “Ik werk ongeveer 4,5 jaar als pediatrisch verpleegkundige bij UZ Leuven. Al sinds het…

Held van de nacht Robrecht Vermoesen
Held van de nacht – Robrecht Vermoesen

Robrecht werkt bij BAM Contractors (hoofdaannemer binnen de bouw van grote gebouwen, infrastructuur, wegen, spoorwegen en industriële projecten). In augustus…

nachtwerk nacht van de arbeid ploegen
Nacht van de Arbeid: aandacht voor nachtwerk

Helden van de Nacht Niet alleen verpleegsters, arbeiders of agenten werken ‘s nachts. Ook site managers, magazijniers, piloten, bewakers, bakkers,…