Goed, beter, best: vier niveaus van personeelsplanning

betere planning van personeel

Met de opkomst van planning als serieus vakgebied, rijst ook vaker de vraag wat een goede, professionele planning is. In deze bijdrage schetsen we vier stadia of niveaus van workforce planning. Die behulpzaam zijn bij een antwoord op de vraag wat ‘goed is’.

Inmiddels spreken we over personeelsplanning als een serieus vakgebied, in plaats van maar een aandachtsgebied. Die verschuiving van inzicht heeft alles te maken met de impact die planning heeft op relevante organisatiethema’s. Bij een serieus vakgebied hoort natuurlijk het waarderen van het thema. Daarbij is de vraag aan de orde of workforce planning professioneel ingericht en gerund wordt – simpel gezegd – of de planning goed is.

De noodzaak tot optimalisatie

Veel werknemers die zich met de planning bezighouden, beantwoorden die vraag vanuit de onderbuik. Zonder uiteraard iets af te doen aan de praktijkervaring van planners en goede bedoelingen van werkgevers, geldt dat meer objectieve waarderingen van kwaliteit en rendement van planning nodig zijn. In heel wat organisaties bestaat er ook zoiets als de ‘planningsparadox’. Het (top)management van de organisatie geeft aan personeelsplanning uiterst belangrijk te vinden.  Maar dat inzicht wordt vervolgens niet vertaald naar de wijze waarop de planning zou kunnen worden ingevuld. Een gemiste kans.

De beste planning?

Er bestaat uiteraard niet zoiets als dé planning. Organisaties verschillen immers in de wijze waarop planning wordt vormgegeven en aangestuurd. Het gaat er altijd om dat die in lijn ligt met enerzijds behoeften en anderzijds de aard van de organisatie en haar omgeving. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van recht-toe recht-aan werk (overdag en doordeweeks, met weinig dynamiek) dan kan een eenvoudig systeem de juiste keuze zijn. In andere situaties is een meer geavanceerd systeem van personeelsplanning aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan de planning van een operatiekamer in een groot ziekenhuis waar meerdere tijdschema’s en planningen samen moeten komen.

Het niveau en de mate van genuanceerdheid van workforce planning hangt samen met:

  1. De maatschappelijk-economische ontwikkeling van een regio/land.
  2. De organisatievisie op de planning en het belang dat aan het thema gehecht wordt.
  3. De externe/interne factoren waarop de planning afgestemd moet worden.

Vier niveaus van personeelsplanning

We onderscheiden vier typische stadia van workforce planning. Deze gaan van een eerder operationele invulling tot een volwaardige integratie van workforce planning. Het vierde stadium van personeelsplanning is op dit moment het ultieme doel of de meest geavanceerde vorm. Onderstaande niveaus bieden een mooie houvast voor de waardering en optimalisatie van personeelsplanning. Werkpunten lopen natuurlijk over de verschillende niveaus heen.

niveaus workforce planning personeel stadia

Uit ‘Workforce Planning: one size does not fit all!’ (Lees het volledige artikel hier)
door Ben Jansen / CEO Déhora Consultancy Group en Voorzitter Stichting Time Design.

Werk maken van een betere planning?

Dan ben je bij Déhora aan het beste adres. Je kan bij ons terecht met élke vraag inzake workforce planning. We denken graag mee over verbeterpunten en vertellen je hoe je je planning naar een niveau hoger kan schakelen. Je bent van harte welkom om ons vrijblijvend te contacteren.

Ook interessant

tijd werken roosters
Is de huidige maatschappelijke tijdsordening failliet?

Geschreven door: Ben Jansen / CEO Déhora Consultancy Group en Voorzitter Stichting Time Design ‘De tijd heelt alle wonden’ is…

dehora personeelsplanning is een vak
Love is in the air – Waarom personeelsplanning een geweldig vak is!

Personeelsplanning lijkt voor veel ‘buitenstaanders’ niet het meest boeiende vak. Maar niets is minder waar! Als manpower of workforce planner…

38-uren week flexibele werktijden
38-uren week: kroniek van een aangekondigde dood?

Bijdrage door Kristof Salomez, Lawyer/partner at Bloom Law Firm, Professor at VUB Deze maatregel is degene die het meest de…