De vier niveaus van personeelsplanning – Welk niveau gebruik jij?

betere planning van personeel

Planning wordt steeds meer als een serieus vakgebied beschouwd. Déhora beseft dit al jaren en ook wij zien de vraag naar een goede planner stijgen. In deze bijdrage schetsen we de vier niveaus van personeelsplanning.

Ondertussen is personeelsplanning geen aandachtsgebied meer. Zo wordt het als een echt vakgebied beschouwd. Deze verschuiving is dankzij de impact die planning heeft op relevante organisatiethema’s. Bij een serieus vakgebied hoort natuurlijk het waarderen van het thema. Daarbij stellen we ons de vraag of workforce planning professioneel ingericht en gerund wordt. Even heel simpel gezegd, we vragen ons af of de planning goed is.

De noodzaak tot optimalisatie

Veel werknemers plannen op gevoel. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Zo is plannen meer dan dat. Er zijn meer objectieve waarderingen van kwaliteit en rendement van planning nodig. In heel wat organisaties bestaat er ook zoiets als de ‘planningsparadox’. Het (top)management van de organisatie geeft aan personeelsplanning uiterst belangrijk te vinden. Maar dat inzicht wordt niet vertaald naar de wijze waarop de planning zou kunnen worden ingevuld. Een gemiste kans vinden we bij Déhora.

De beste planning?

Er bestaat uiteraard niet zoiets als dé planning. Organisaties verschillen immers hoe de planning wordt aangestuurd. Het gaat er altijd om dat die in lijn ligt met enerzijds behoeften en anderzijds de aard van de organisatie en haar omgeving. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van recht-toe recht-aan werk (overdag en doordeweeks, met weinig dynamiek) dan kan een eenvoudig systeem de juiste keuze zijn. In andere situaties is een meer geavanceerd systeem van personeelsplanning nodig. Denk bijvoorbeeld aan de planning van een operatiekamer in een groot ziekenhuis waar meerdere tijdschema’s en planningen samen moeten komen.

Het niveau en de mate van workforce planning hangt samen met:

  1. De maatschappelijk-economische ontwikkeling van een regio/land.
  2. De organisatievisie op de planning en het belang dat ze aan het thema hechten.
  3. De externe/interne factoren waarop de planning afgestemd moet worden.

Vier niveaus van personeelsplanning

We onderscheiden vier typische vormen van workforce planning. Deze gaan van een eerder operationele invulling tot een volwaardige integratie van workforce planning. Het vierde stadium van personeelsplanning is op dit moment het ultieme doel of de meest geavanceerde vorm. Onderstaande niveaus bieden een mooie houvast voor de waardering en optimalisatie van personeelsplanning. Werkpunten lopen natuurlijk over de verschillende niveaus heen.

niveaus workforce planning personeel stadia

Uit ‘Workforce Planning: one size does not fit all!’ (Lees het volledige artikel hier)
door Ben Jansen / CEO Déhora Consultancy Group en Voorzitter Stichting Time Design.

Werk maken van een betere planning?

Dan ben je bij Déhora aan het beste adres. Je kan bij ons terecht met elke vraag inzake workforce planning. We denken graag mee over verbeterpunten en vertellen je hoe je je planning naar een niveau hoger kan schakelen. Je bent van harte welkom om ons vrijblijvend te contacteren.

Ook interessant

stress roosters personeelsplanning
5 veelgemaakte fouten in personeelsplanning

1. Te laat de planning maken Planners of dispatchers zijn soms zo gefocust op dagelijkse gebeurtenissen dat ze te laat…

kwaliteiten planner
7 kwaliteiten van een goede planner

Kwaliteiten goede planner Je kan goed plannen en organiseren Vanzelfsprekend! Als planner is het een must om je eigen werk,…

dehora personeelsplanning is een vak
Love is in the air – Waarom personeelsplanning een geweldig vak is!

Personeelsplanning lijkt voor veel ‘buitenstaanders’ niet het meest boeiende vak. Maar niets is minder waar! Als manpower of workforce planner…