De nieuwe rol van de planner bij zelfroosteren

nieuwe rol van planner bij zelfroosteren

De wijze waarop personeel wordt gepland heeft een belangrijke impact op de rol van de planner. Zo ook bij het zelfroosteren. De traditionele planner wordt een coördinator. Iemand die werkroosters en planningen aanstuurt in plaats van ze zelf te maken.

In heel wat sectoren heeft de planner een eerder traditionele rol. Zoals in de industrie. De planner zorgt in de eerste plaats voor de dagdagelijkse gang van zaken, en is heel wat uren zoet het opmaken van de uurroosters en met het aanbrengen van veranderingen. De planner regelt het verlof en zoekt naar oplossingen bij onderbrekingen zoals ziekte en verschuivingen.

In organisaties met een sterke ploegencultuur is de lijn tussen personeel en de planner bovendien erg kort. Wie zien regelmatig dat de planner zelf in de ploeg werkt. En dat hij of zij de uurroosters van het personeel “erbij doet”. Vaak werken de ploegen al jarenlang samen en is er een sterke band tussen de medewerkers en de planner.

Maar wanneer er een vorm van zeggenschap of inspraak wordt ingevoerd,  zoals zelfroosteren, veranderen er een aantal zaken voor de planner.

Nieuwe rol van de planner?

Uiteraard richt de planner zich op specifieke taken om het zelfroosteren succesvol te houden. Zoals de begeleiding van medewerkers om de uurroosters of ploegenroosters te laten kloppen. Als ‘moderne’ planner zal hij medewerkers zo veel mogelijk moeten stimuleren. Bijvoorbeeld om zelf te schuiven met diensten, zodat de planner dit niet meer moet doen. De essentie van zelfroosteren is immers dat medewerkers zelf de verantwoordelijkheid (kunnen) nemen. Wat uiteindelijk leidt tot een hogere mate van betrokkenheid. De planner zal de laatste eindjes aan elkaar knopen. Consequentie is daarbij van groot belang.

Maar vooral maakt de planner bij zelfroosteren de stap van operationele planner naar tactisch planner In de praktijk zie je dat de planner, hetzij op de achtergrond, de planning in hoofdlijnen zal aansturen en coördineren. Het tijdrovende werk om de roosters up to date te houden hoeft niet meer door de planner te worden gedaan. 

De planner kan zich voortaan bezig houden met overkoepelende vraagstukken rond personeelsbezetting en capaciteit. De planner kijkt hoe hij de bezettingseisen verder kan optimaliseren. Maar ook hoe hij kan komen tot een goede samenstelling van verschillende contracten, tot een goede contractenmix van voltijds en deeltijds. Natuurlijk vergt dit een andere kijk op de kwalificaties en de vaardigheden van een dispatcher, planner van transport of van personeel.

Ook interessant

uurrooosters maken
In 6 stappen naar een nieuw uurrooster!

Vormgeving van uurroosters met Déhora Met onze jarenlange kennis en ervaring hebben we een methode ontwikkeld om in 6 stappen…

dehora_zelfroosteren
7 succesfactoren voor zelfroosteren

De implementatie van zelfroosteren heeft een behoorlijke impact op uw organisatie. Zelfroosteren is ook niet voor elke organisatie een oplossing. Je…

wensenroosters personeelsplanning
7 nuttige tips bij wensenroosters!

Wanneer we praten over wensenroosters hebben we het over een variant van zogenaamde individuele uurroosters. Andere varianten , waarbij medewerkers…