Waarom is personeelsplanner een geweldig beroep?

dehora personeelsplanning is een vak

Het is weer Valentijn. En dat betekent cadeautjes, bloemen, kaarten en chocolade voor je partner. Het is ook de dag waarop je je geliefde laat weten hoe graag je hem of haar ziet. En daar maken we graag gebruik van. Met veel liefde geven we je vandaag (meer dan genoeg) redenen waarom personeelsplanning zo een geweldig vak is. Bovendien is het ook een goede gelegenheid om je planners in de bloemetjes te zetten. 

Personeelsplanning lijkt voor veel ‘buitenstaanders’ niet het meest boeiende vak. Maar niets is minder waar!

Als manpower of workforce planner heb je een onmiskenbare impact op hoe goed een organisatie en haar medewerkers het doen. Er wordt dan ook heel wat gevraagd van een planner. Een planner moet voldoende inhoudelijke kennis hebben van de activiteiten en taken op de werkvloer. Hij of zij moet oog hebben voor de wensen van medewerkers, leveranciers, de organisatie én de klanten. Uurroosters horen ook nog eens kostenvriendelijk, kwaliteitsvol, flexibel, productief en efficiënt te zijn.

Als planner ben je dus een echte pro in koorddansen. Een evenwichtsoefening tussen belangen, noden en wensen. Helaas betekent dit dat je af en toe de ‘rommel’ van anderen moet opkuisen. En dat je het gevoel kan hebben dat je werkelijk voor niemand goed kan doen. Laten we vooral niet vergeten dat plannen in de eerste plaats een geweldig vak en beroep is.

Personeelsplanning gaat over mensen

Personeelsplanning is in de eerste plaats mensenwerk. Het gaat over het plannen van medewerkers met een hobby, een gezin, een lief,  kinderen enzovoort. Je beslist niet alleen over de werktijd, maar ook over de vrije tijd.

Als planner heb je daarmee best wat invloed op het geluk en het welzijn van je collega’s. Waar het werk en de organisatie het toelaten kan de planner tegemoet komen aan de wensen van je collega’s. Hierdoor bouw je krediet op bij je medewerkers.

Bijdrage aan ‘the bigger picture’

Als planner lever je een essentiële bijdrage tot het geheel. Als de planner een prima job doet, zal de klanten- en medewerkerstevredenheid, de productiviteit en daarmee ook de gehele organisatie erop vooruit gaan. En daar plukt werkelijk iedereen de vruchten van. Van financiële vooruitgang, tot stressvermindering. Dit geeft een enorme voldoening. De mensen om je heen krijgen een beter zicht op de resultaten van een goede planning. Een mooi toekomstperspectief dus!

spiderman planner

Spider-(wo)man in het web

Plannen doe je nooit alleen, en dat maakt het net zo boeiend. Het is een functie die verschillende facetten van een organisatie met elkaar verbindt. Je komt in contact met wetgeving, gezondheidsregels, kwesties op de werkvloer, en strategische beslissingen inzake personeelsinzet. De planner werkt nauw samen met de personeelsdienst, directie, operationele en technische managers, leveranciers en medewerkers. Kortom, een job met veel afwisseling en veel sociale contacten!

Uitgangsbord van je organisatie

In veel organisaties is de planner het eerste contactpunt met de klant. Als planner kan je dan ook rechtstreeks bijdragen aan de reputatie of de uitstraling van je organisatie. Er zal wel eens iets misgaan, maar een luisterend oor doet wonderen. Een planner die zich positief en probleemoplossend opstelt is een ideale vertegenwoordiger van de organisatie. Trouwens, positieve feedback van klanten of collega’s is gewoon erg leuk om te horen.

Brandpreventie boven fire fighting

Als planner kan je potentiële problemen inzake personeelsbezetting een stap voor zijn. De planner heeft vaardigheden en tools ter beschikking om informatie zoals kwalificaties, aantallen en bijzonderheden goed in kaart te brengen. Zo kan hij of zij beter de lange(re) termijn voorspellen en inschatten. Zo moeten er minder brandjes worden geblust op korte termijn. Dat betekent minder werkdruk en minder stress op de werkvloer.

Denksportkampioen personeelsplanning denksport

De juiste mensen, met de juiste kennis, op de juiste plaats, op het juiste moment. Neem daarbij nog de wisselende voorkeuren van medewerkers en variaties in het werk. Dat is een mooie uitdaging! Eens je uit die ingewikkelde puzzel geraakt, is de voldoening des te groter. Als planner ben je een held in het oplossen van puzzels. En in communicatie daarvan.

Een uitgebreid arsenaal aan vaardigheden en ervaring

Heel wat planners ontwikkelen zich tot een veelzijdig professional. De vaardigheden die je als planner verwerft zijn dan ook erg uiteenlopend:  logisch ordenen, verwerken en delegeren van werkzaamheden, bemiddelen tussen belangen, kennis van diverse software oplossingen, uitmuntende communicatieve vaardigheden, open en flexibele houding, conceptueel en operationeel denken, …  Het is een functie waarbij je de ruimte krijgt jezelf en je vaardigheden steeds verder te ontwikkelen. En daartoe bestaan er heel wat gespecialiseerde studies en opleidingen.

…Kan je zelf een aantal redenen bedenken?

Zijn er nog andere redenen waarom je workforce planning de max vindt? Laat het ons zeker weten! Dan voegen we ze met veel plezier toe aan het bovenstaande rijtje!

Ook interessant

workshop time management planning personeel
In 6 stappen naar een goed, evenwichtig personeelsrooster

Stappenplan voor een nieuw personeelsrooster De essentie van een goed nieuw rooster is het maken van onderbouwde keuzes. Om een…

Kennismaking Déhora personeelsplanning
7 eigenschappen van de moderne personeelsplanner

De planner van vroeger is niet meer de planner van vandaag. Tegenwoordig zijn soft skills enorm belangrijk. Dit zijn de…

extra handen nodig op de planning
Extra handen nodig op de planning?

Je kent het wel, een nieuwe werkwijze of een nieuw systeem om je planning op te maken. Het is een experiment om…