Déhora is officieel ISO 27001 gecertifieerd dienstverlener meer informatie

Topplanner Michiel: onze gouden medaille in personeelsplanning

michiel de proft personeelsplanner déhora

In zijn vrije tijd is hij afstandsloper en atletiekcoach. Ook bij Déhora gaat Michiel als topplanner voor goud bij uiteenlopende klanten. Michiel werkt ondertussen ongeveer 3 jaar bij Déhora. Op het moment van schrijven is hij weer op medaillekoers bij Suez.

Hoe ziet je gemiddelde dag als workforce planner eruit?

“Dat hangt wat samen met de klant en het project waarop ik word ingezet. De job van personeelsplanner bij Déhora is namelijk erg veelzijdig. Het ene moment kom ik terecht in een omgeving waar ik een hele dag werkroosters maak, verlofaanvragen goedkeur of bezettingseisen goedkeur. Een andere keer werk ik als volbloed dispatcher waarbij ik veel in contact kom met klanten en techniekers. Ik kan net zozeer terechtkomen bij een klant waarbij vooral routes moeten worden opgemaakt. Soms maak ik langetermijnplanningen op, de andere keren moet ik erg kort op de bal spelen. Geen enkele job als planner is dezelfde.”

“Heel vaak komen er in het takenpakket ook administratieve taken bij. Denk maar aan het behandelen van klachten, beheren van een mailbox, enzovoort. Ik heb als planner zelfs al HR-gerelateerde taken gekregen, zoals bijvoorbeeld het afnemen van sollicitaties.”

“Op dit ogenblik versterk ik de personeelsplanning bij Suez. Hier plan ik vooral routes in. Elke dag maak ik een nieuwe planning op en bouw ik een route in met plaatsingen, ophalingen en wissels. Ik moet rekening houden met de capaciteit van de vrachtwagen, de rijtijden van de chauffeurs, de regio/afstanden, plaats op vrachtwagen (eerst plaatsingen, nadien ophalingen,…). De grootste uitdaging is om steeds up-to-date te blijven met de planning. Een verloren rit kost veel geld als het de fout is van de planning. Hierdoor kunnen er geen kosten aangerekend worden.”

Wanneer breekt bij jou het koud zweet uit als planner?

“Niet zozeer koud zweet maar er zijn wel momenten dat het erg moeilijk is om de koelte te bewaren. Wanneer een werknemer zich ziek meldt nadat ik hem verlof geweigerd heb, dan kan ik me vanbinnen wel boos maken. Of wanneer het ontzettend druk is en de oproepen maar blijven binnen komen is het een uitdaging om het evenwicht te bewaren. Je kan uiteindelijk maar één ding tegelijk hé. Voor een planner is het een uitdaging om de kalmte te bewaren, om goede prioriteiten te stellen en om goed te blijven communiceren.”

Wat was tot nu toe jouw grootste overwinning als planner?

“Algemeen gezien geeft het mij veel voldoening wanneer ik een onmogelijke planning toch rond krijg. En al zeker wanneer medewerkers me vertellen dat ze tevreden zijn over de planning. Als een klant me vraagt of ik niet langer blijf, geeft dit ook altijd een leuke bevestiging. Het betekent dat de klant tevreden is van wat ik doe.”

Waarom is volgens jou het beroep van planner een vak apart?

“Dispatcher of personeelsplanner is een beroep waar je niet echt meteen voor kan studeren. Het gaat ook veel verder dan wat theorie. In elke organisatie moet je als planner zeer goed je business en je collega’s leren kennen. Het is een proces dat veel tijd in beslag neemt, maar pas dan begrijp je de noden en wensen van alle betrokken medewerkers. Je kan dan niet alleen de planning verbeteren, maar je kan ook op mensenmaat roosters maken. Een optimaal evenwicht vinden tussen de wensen van het personeel en de bezettingseisen van de werkgever is soms dansen aan een slap koord. En daar heb je toch wel wat ervaring voor nodig.”

Interesse in een job als topplanner?

Misschien is een job als planner ook voor jou weggelegd? Toch benieuwd? Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures op onze topplannerssite!

Een job als planner of dispatcher

Ook interessant