Een complete audit van je personeelsplanning en roosters? Bekijk onze Planscan

Maak kennis met Charlotte, software consultant bij Déhora

softwareteam van Déhora

Maak kennis met Charlotte, een sportieve ontdekkingsreiziger met een passie voor Azië. Charlotte is al bijna vier jaar Software Consultant bij Déhora. Met veel passie praat ze over haar werk en haar team. Vandaag werkt ze aan boeiende projecten voor o.a. Coolblue, Wit-Gele Kruis en Zorgbedrijf Antwerpen.

Wat doe je precies bij Déhora?

Als Software Consultant ben ik in de eerste plaats functioneel analist. Het is mijn taak om een optimale personeelsplanning te realiseren op maat van de klant. Een belangrijk stuk van mijn job is om processen zo goed mogelijk te begrijpen aan de hand van object georiënteerde denkstrategieën. Ik vertaal de wensen van de klant naar eentjes en nulletjes, die ik dan samen met mijn software team omzet naar  o.a. nieuwe software en planningssoftware.

Mensen vergeten soms dat een computer nog steeds eentjes en nulletjes nodig heeft om optimaal te kunnen werken. Dat idee staat wel eens haaks op de manier waarop in een organisatie de personeelsplanning wordt gemaakt. De planning is dan zo gegroeid en beslissingen worden gemaakt ‘op gevoel’, of omdat ‘dit al altijd zo geweest is’. Om een automatische planning te kunnen bouwen, moet alles logisch in elkaar zitten en de software kan alleen maar werken als alle parameters en alle relaties erin zitten.

Object georiënteerd denken? Dat vraagt wat meer uitleg..

Wanneer we aan de slag gaan bij een nieuwe klant, zal die mij eerst een heel verhaal vertellen. Dan is het mijn taak om uit te zoomen en te onderzoeken welke partijen allemaal betrokken zijn bij dat verhaal en van waar alle info komt. Enkel zo kan ik het volledige proces begrijpen en kan ik alles vertalen naar business requirements. Er gaat dus heel wat analytisch denkwerk aan vooraf: elk probleem wordt opgebroken in stukken, projecten, medewerkers, diensten, afdelingen enzovoort. Wanneer mijn analyse klaar is, lever ik ze uit aan onze software engineers die dan meteen object georiënteerd kunnen gaan programmeren.

Hoe ben je bij Déhora terechtgekomen?

Ik heb mijn thesis gemaakt over de planning van dienstroosters bij treinbestuurders. Tijdens het uitwerken hiervan kwam ik in contact met o.a. de NMBS en hoorde ik voor het eerst over Déhora toen het onderwerp van zelfroosteren werd aangekaart. Toen ik aan het einde van mijn studies op zoek ging naar werk, heb ik Déhora meteen gecontacteerd. Ik had met mijn thesis immers al heel wat ervaring opgedaan met procesoptimalisatie. Ik voelde al snel de klik met het bedrijf en het enthousiasme van Luk, Directeur Déhora België, spatte eraf. Op een woensdag had ik mijn eerste gesprek, op vrijdag ging ik langs voor een tweede meeting en de maandag daarna ging ik aan de slag.

Hoe ziet je doorsnee werkdag eruit?

Dit is elke dag anders. Vandaag alleen al ben ik met 5 verschillende projecten bezig geweest. Dat gaat van support geven aan de developers, analysedocumenten uitschrijven of issues in onze softwareprogramma’s oplossen. Daarbovenop heb ik wekelijks calls, meetings en klantenbezoeken. Het is dus elke dag anders bij mij.

Wat is je grootste overwinning tot nu toe?

Ik ben nu al 3 jaar consultant en ik ben nog steeds trots op mijn allereerste project. Dit was een web-planner voor het Agentschap Integratie en Inburgering (AGII). Ik ben blij dat ik daaraan heb kunnen meewerken. Dit was de eerste planningstool die we zelf volledig ontwikkeld hebben. Ik ben creatief aan de slag mogen gaan en ik heb de klant effectief geholpen. Daar ben ik wel trots op.

Wat is de grootste uitdaging voor een functioneel analist?

Je moet goed kunnen schakelen tussen verschillende taken. Het ene moment ben je met één project bezig en opeens krijg je een klant aan de lijn met een softwareprobleem. Je moet dan ook alles laten vallen om dat ene issue te kunnen oplossen. Die onverwachte taken moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Daartegenover vind ik het wel fijn dat ik veel autonomie heb in mijn job. Er staan meetings vast gepland, maar alle andere zaken kan ik zelf met de klant onderling regelen. Dit is voor mij een aangename manier van werken. Zo kan ik zelf structuur brengen in mijn werk.

Wat maakt dat je gekozen hebt voor Déhora?

Hoewel ik met exacte wetenschap bezig ben, zat ‘het buikgevoel’ bij de eerste ontmoeting meteen goed. De klik was er meteen. Tijdens mijn sollicitatie werd er veel op de inhoud van de job gefocust en dat stelde mij gerust. Ik zou zeer snel bijzonder veel bijleren en ik zou meteen de kans krijgen om ook een significante bijdrage te leveren aan de werking van verschillende organisaties. Luk vertelde dan ook enthousiast over het bedrijf en de concrete projecten waar ik aan zou meedoen.

Interesse in een job zoals Charlotte?

Misschien is een job als software consultant of developer bij Déhora wel iets voor jou. Benieuwd? Bekijk onze openstaande vacatures op onze vacaturepagina

Ook interessant

michiel de proft personeelsplanner déhora
Topplanner Michiel: onze gouden medaille in personeelsplanning

Hoe ziet je gemiddelde dag als workforce planner eruit? “Dat hangt wat samen met de klant en het project waarop…

luca van honste personeelsplanner déhora
Maak kennis met ons jong geweld Luca, topplanner bij Déhora

Luca, hoe ziet je doorsnee werkdag eruit? “Quasi elke dag is anders. De job van personeelsplanner is erg gevarieerd. In…

planner dispatcher bob van den berghe Déhora
Kunnen we het plannen? Nou en of! Maak kennis met Bob

Bob, kan je wat meer vertellen over je loopbaan bij Déhora? “Het is alweer 3 jaar geleden sinds ik aan…