Déhora is officieel ISO 27001 gecertifieerd dienstverlener meer informatie

Van winteruur naar zomeruur: impact op loon en gezondheid?

verandering zomeruur zomeruur werken in shiften

In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart draaien we de klok opnieuw een uur vooruit. Winteruur wordt zomeruur. Maar hoe zit het met de verloning van nachtwerkers? Zij moeten bijvoorbeeld een uur minder werken. Misschien belangrijker, wat is de invloed op je gezondheid? Je leest het hier. 

Dus… een uur minder betaald?

Wie die nacht in ploegen werkt zal een uur minder moeten presteren. Maar ontvangen zij dan ook een uur minder loon? Voor wie forfaitair per maand betaald wordt is er helemaal niets aan de hand, zij ontvangen maandelijks een vast loon. Voor wie per uur betaald wordt is dit een beetje anders.

Het hoe en wat wordt omschreven in CAO nr. 30. Die is van toepassing op werknemers en werkgevers actief in ploegenarbeid, die niet forfaitair per maand betaald worden. Zij moeten natuurlijk betrokken zijn bij de verandering van zomer- en/of winteruur.

Om het jezelf gemakkelijk te maken laat je de medewerkers die nu zullen werken tijdens de overschakeling naar het zomeruur (7 uren) ook werken bij de omschakeling naar het winteruur (9 uren) in oktober. Hierdoor wordt in de nacht waarop we wisselen naar zomeruur het normale loon op 8 uur werk betaald. De betaling van dat niet-gewerkte uur is een ‘vervroegde betaling’ voor het uur dat extra gewerkt wordt bij de overschakeling naar het winteruur. Het ene houdt het andere in balans.

Lukt het toch niet om de shiften zo te organiseren, dan wordt het loon betaald als volgt:

  • Werknemers die enkel werken tijdens de verandering naar het zomeruur ontvangen het normale loon voor 8 uur, ook al werken zij 7 uur.
  • Werknemers die enkel werken tijdens de verandering naar het winteruur ontvangen het loon voor de volledige 9 uur.

Biologische klok

Voor heel wat mensen betekent de switch naar zomeruur dan weer een uur minder slaap. In principe kost het weinig moeite om je klok te verzetten. Maar je interne klok vooruit draaien doe je niet zomaar met een druk op de knop. Sommige mensen kunnen daarom enkele dagen wat hinder ondervinden. Niet zo heftig als bij een jetlag, maar het principe is hetzelfde.

Slapen gaat, maar vooral opstaan kan wat moeilijk zijn in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd. En dat heeft alles te maken met je circadiane ritmiek of je biologische klok. Om te kunnen slapen is de productie van bepaalde hormonen nodig. Wanneer het daglicht afneemt zal je lichaam de productie van het slaaphormoon melatonine stimuleren. Doordat het ‘s avonds plots een uur later donker is, komt die productie wat later op gang. Het omgekeerde geldt voor het ontwaken, waarbij je lichaam meer adrenaline aanmaakt onder invloed van zonlicht.

Doordat je wat minder goed slaapt, heb je de eerstvolgende dagen misschien wat minder energie. Het uurverschil kan tot slot ook een invloed hebben op je hongergevoel, zeker wanneer je gewend bent om op vaste tijdstippen te eten. Maar geen zorgen, na enkele dagen zijn je lichaam en je biologische klok helemaal afgesteld op het nieuwe uur.

Een gouden tip voor zondagochtend? Start de dag met een gezond, deugddoend ontbijt en laat het licht meteen goed binnen. Een uitstekende manier om aan je lichaam te vertellen dat de dag begonnen is.

Heeft winter- en zomertijd eigenlijk nog wel zin?

Het is een kwestie die voor- en tegenstanders al jarenlang verdeelt. Op 8 februari 2018 boog zelfs het Europees Parlement zich over de zin of onzin van deze jaarlijkse routine. De omschakeling van wintertijd naar zomertijd en vice versa wordt geregeld in een Europese richtlijn.

Het idee van de invoering van de zomertijd was energiebesparing. Maar volgens tegenstanders is die reden achterhaald en heeft de omschakeling een negatieve impact op de volksgezondheid, verkeersveiligheid en economie. De stemming tot de stopzetting haalde het echter niet. Er werd een nieuw verzoek ingediend om de voor- en nadelen af te wegen op basis van wetenschappelijke input – die niet eenduidig is over dit onderwerp.

Ook interessant

verandering zelfroosteren
10 goede beweegredenen om te starten met zelfroosteren

10 goede redenen om te starten met zelfroosteren: Imago en positie van de organisatie aantrekkelijk werkgeverschap en diversiteit stimuleren van…

dehora personeelsplanning is een vak
Waarom is personeelsplanner een geweldig beroep?

Personeelsplanning lijkt voor veel ‘buitenstaanders’ niet het meest boeiende vak. Maar niets is minder waar! Als manpower of workforce planner…

dagplanning benjamin franklin
Wat leren we van de dagplanning van Benjamin Franklin?

Benjamin Franklin is geboren op 17 januari 1706. Hij speelde een grote rol bij de onafhankelijkheid van Amerika en de…