Déhora is officieel ISO 27001 gecertifieerd dienstverlener meer informatie

Kanaal Z: 5-ploegenstelsel is een gezonder alternatief

interview luk berlanger kanaal z ploegendiensten

Werken in 3- of 4-ploegenstelsels is niet goed voor het bioritme en de gezondheid van werknemers. Dat hebben tal van studies uitgewezen.  Déhora vraagt werkgevers om wat verder te kijken dan de klassieke ploegendiensten.

Luk Berlanger (Directeur van Déhora België) legt in een interview met Kanaal Z de verschillen uit tussen  3-4-5 ploegensysteem. Tal van studies hebben uitgewezen dat volcontinu arbeid in een klassiek vier- of drie ploegendienst erg uitdagend is voor ons lichaam. Met een reëel risico dat werknemers minder gaan presteren, omdat zij in principe niet voldoende kunnen recupereren. Een wat gezonder en flexibeler alternatief is het vijf-ploegensysteem. Dat nog niet vaak wordt toegepast in België. Dit vijf-ploegensysteem is reeds uitgeprobeerd in Zweden en Nederland. En de resultaten zijn zeker positief: werknemers voelen zich beter, meer uitgerust en het absenteïsme daalde.

Bekijk hier het volledige interview

Nog niet ingeburgerd

In België is het 5-ploegenstelsel nog lang niet ingeburgerd, terwijl Nederlandse werkgevers het al enkele decennia geleden hebben omarmd. Vandaag is het zelfs het vaakst voorkomende volcontinue* ploegenstelsel. Veel bedrijven zijn onvoldoende op de hoogte van de voor- en nadelen van andere ploegensystemen.De uitdaging voor bedrijven bestaat erin om er één of meerdere te ploegenroosters te ontwikkelen. Op maat van het bedrijf en de medewerkers.

Ook interessant

horaires de travail
10 vuistregels voor gezondere ploegenroosters (met nachtwerk)

In de kantlijn: soms zijn er omstandigheden waarbij het beter is om een andere keuze te maken. De ene medewerker…

dehora balanceren met arbeidstijden
Interview: duurzame flexibilisering wordt de norm

Kunt u uitleggen wat ‘Duurzame Flexibilisering’ nou precies is? Bij flexibilisering gaat het er om dat je als organisatie de…